Nina Táborská Rôzne

KOMENTÁR: Sťažujeme sa na Hlavnú stanicu, sami ju však ničíme. Kto je zodpovedný za jej žalostný stav?

V súvislosti so stanicou sa hovorí o zlyhaní vedenia mesta. Zlyhávajú však aj jeho samotní obyvatelia. Keď už sa niečo aj v takom priestore ako je Hlavná stanica urobí, v krátkom čase sa nájde niekto, kto túto prácu jednoducho zmarí. Nové lavičky, nové koše, tapety. Čo z toho, keď prídu vandali?

Ilustračný obrázok k článku KOMENTÁR: Sťažujeme sa na Hlavnú stanicu, sami ju však ničíme. Kto je zodpovedný za jej žalostný stav?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

O moderných lavičkách na Hlavnej stanici sa hovorilo ako o prevratných lavičkách, ktoré budú slúžiť cestujúcim na oddych a nie ľuďom bez domova na prespávanie. Nie každý však hneď ich funkciu pochopil. Keď ich cestujúci začali konečne využívať a mesto ich doplnilo viac, prišli vandali…

Magistrát najprv osadil na stanicu do skúšobnej prevádzky len dve lavičky a zopár nových košov. Keď sa po dlhšej dobe lavičky osvedčili, doplnili ich pozdĺž celého nástupišťa.

Výnimočné majú byť najmä v tom, že pre ich netradičný tvar nie je možné, aby na nich prespávali ľudia bez domova.

Dve lavičky prežili bez problémov pár mesiacov. A potom sa ako väčšina verejného majetku v Bratislave, stali obeťou vandalov. Mesto zabezpečilo ich vyčistenie a zdalo sa, že viac už výtržníkov nelákali.

Aktuálna (zúfalá) situácia

Lavičky dnes neslúžia ani cestujúcim, ani bezdomovcom. Poslúžili vandalom ako plocha pre ich vyjadrenie sa. Z celého radu lavičiek nie je využiteľná ani jedna. Niektoré sú zlomené a ležia na zemi, iné sú celé počmárane a špinavé. Rovnako dostali zabrať aj nové tapety na stĺpoch a ak by ste čakali, že aspoň tie smetné koše sú na poriadku, tak by ste čakali márne.

Len včera sme informovali o vandaloch, ktorým sa očividne nepáčili čerstvo vysadené kvety vo Vlčom hrdle, dnes sme svedkami ďalšieho prípadu, kedy si ľudia nielenže nevážia svoje mesto, ale ani prácu ľudí, ktorí sa ho snažia zlepšiť a skrášliť.

Viac sa dočítate tu: Dobrovoľníci vysádzajú, vandali ničia. Vážime si svoje mesto?

Dnes sa začína na neslávnej Hlavnej stanici s výsadbou novej zelene a kvetov. Podľa magistrátu bude postupne vysadených do viac ako 250 kvetináčov niekoľko trvaliek a okrasných tráv. Rovnako sa začne aj s kríkovou výsadbou, pričom sa vysadí plocha 120 m2. Stromy a trávniky sa začnú vysádzať až na jeseň. Otázne však je, ako dlho nová zeleň v tomto nehostinnom prostredí vydrží. Zdá sa totiž, že výtržníkom nič už nie je sväté.

Hlavná stanica - zničený verejný majetok
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM