Nina Táborská Rôzne

Dobrovoľníci vysádzajú, vandali ničia. Vážime si svoje mesto?

Dobrovoľníkom, ktorí vysadili kvety pri Slovnafte, sa naskytol minulý týždeň smutný pohľad. Ich prácu totižto zničili vandali. Starostlivo vysadené kvety a zeleň ležali porozhadzované po chodníku. Podľa jedného zo svedkov sa incident odohral ešte v piatok v skorých ranných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci vysádzajú, vandali ničia. Vážime si svoje mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave je veľa ľudí, ktorí sa dobrovoľne vo svojom voľnom čase, snažia spraviť niečo užitočné pre naše mesto. Upratujú, čistia, vysádzajú, starajú sa o priestor, ktorý patrí všetkým Bratislavčanom. Niektorí si to vážia, iní ich prácu, naopak, znehodnocujú. To bol prípad aj čerstvo vysadenej zelene pri Slovnafte vo Vlčom hrdle. Kvety, ktoré mali okolie skrášliť, ležali vytrhané na chodníku.

Ani zďaleka pritom nejde o prvý prípad, kedy prácu dobrovoľníkov v Bratislave razom zničili vandali. Kupujeme výrobky s prívlastkom “eko”, jeme len “bio”, chránime si svoje zdravie… Čo ale nechránime, je naše vlastné mesto.

“Keby každý jeden z nás zodvihol zo zeme čo i len jednu cigaretovú krabičku či plechovku, do mesiaca je Bratislava čistá,” povedal nám aktivista Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky. Človek, ktorý o neporiadku v Bratislave môže rozprávať naozaj veľa.

Dobrovoľníci vyvíjajú aktivity smerujúce k tomu, aby sa čistota a poriadok vo verejných priestoroch udržali. Tam kde zlyhávajú kompetentní, tam, kde je to potrebné. Nemôžu sa však starať o všetko. Bratislava je zrkadlom svojich obyvateľov. Pohľad na tento incident je ako i v ďalších prípadoch obrazom toho, ako sa k mestu stavajú ľudia, ktorí v ňom žijú.

Prečítajte si tiež: Pod Mostom SNP to vďaka dobrovoľníkom ozelenie. Do skrášľovania prostredia sa zapojili známe tváre aj ľudia bez domova

(Foto MA RZ), na incident upozornil Bratislavský Okrášľovací Spolok a autor fotografie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM