Rôzne

Stavba križovatky Blatné odkryla unikátny nález

Najstaršie osídlenie tohto priestoru sa viaže k obdobiu neolitu. Ide o obdobie, kedy došlo k prijatiu usadlého spôsobu života a nástupu poľnohospodárstva s chovom domácich zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Stavba križovatky Blatné odkryla unikátny nález
Zdroj: TASR

Výstavba diaľničnej križovatky Blatné na D1 odhalila pri archeologickom prieskume unikátny nález. Ide o sídlisko z obdobia neolitu z čias 4-tisíc až 5-tisíc rokov pred Kristom. Informovala o tom dnes Národná diaľničná spoločnosť.

Archeologický prieskum patrí k prvým prácam, ktoré nastupujú na začiatku výstavby úseku.

V súčasnosti sú výskumné práce na konci a terén sa pripravuje na výstavbu. Archeológovia, technici a robotníci tu odpracovali viac ako 8 600 hodín.

Stále je čo objavovať

Geofyzikálny prieskum identifikoval na severnom území v smere do Bratislavy 13 plôch a na južnom území v smere do Trnavy 43 plôch s výskytom objektov.

Identifikovaných a kompletne preskúmaných bolo viac ako 400 archeologických nálezov.

Diaľničná križovatka Blatné je situovaná v lokalite na rozhraní Podunajskej roviny a Trnavskej sprašovej tabule. Toto územie bývalo husto osídlené v rôznych obdobiach. Objavili sa tak nálezy z najstarších dejín, ako aj z protohistorického obdobia a stredoveku.

Najstaršie osídlenie tohto priestoru sa viaže k obdobiu neolitu. Ide o obdobie, v ktorom dochádza k prijatiu usadlého spôsobu života a nástupu poľnohospodárstva s chovom domácich zvierat.

Zachované skvosty

Archeologický výskum odkryl niekoľko lokalít – sídlisk, patriacich do tohto obdobia. Premena medi a cínu na novú surovinu bola impulzom pre pomenovanie novej dejinnej epochy – doby bronzovej. Z tohto obdobia sa v lokalite trasy diaľničnej križovatky Blatné zachovali náleziská sídliskového či hrobového charakteru.

Zo staršej doby železnej našli archeológovia v tejto lokalite keramiku, bronzové náramky, strelky, železnú kopiju, nožíky či britvy. Z mladšej éry železnej sa našli črepové materiály. Kontinuita osídlenia v okolí Blatného završuje obdobie stredoveku. Z týchto čias sa zachovala keramika, bronzové náušnice, železné nožíky a sekerky či perly.

Križovatka Blatné bude mať dĺžku 1 420 metrov, jej cena je 23,3 milióna eur. Výstavba začala v apríli tohto roku a jej ukončenie je podľa diaľničnej spoločnosti naplánované na december 2017.

Čítajte aj: V Rusovciach našli unikátny opasok z čistého striebra z 2. – 4. storočia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM