Maros Palesch Rôzne

Stav Starého mosta sa zlepšil

Stav bratislavského Starého mosta sa zlepšil natoľko, že sa naň budú môcť vrátiť chodci. Podľa najnovšieho odborného posudku sa most zo siedmeho, najhoršieho stupňa poškodenia, dostal na piaty.

Zlepšenie je výsledkom sanačných prác, ktoré na moste bezodkladne vykonala po zistení havarijného stavu spoločnosť Metro Bratislava, a. s. Most bol odľahčený o vahadlo, asfalt a betónovú mostovku, celkovo o viac ako 2100 ton.
Poslednými meraniami z novembra sa zistilo, že most sa v kritickom mieste nad štvrtým pilierom nadvihol o 5 milimetrov. To znamená 30 percent z poklesu, ktoré ho dostalo do najhoršieho havarijného stupňa. Na základe výsledkov firma prehodnocuje postup ďalších prác.
Stav mosta sa síce stále označuje za havarijný, no priame riziko spadnutia mu už nehrozí. Po zrealizovaní bezpečnostných opatrení sa budú môcť na most vrátiť chodci a cyklisti.
Generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Kovalčík predpokladá, že by sa tak mohlo stať do mesiaca. „Musíme namontovať zábradlie na lávke pre peších aj z druhej strany. Prakticky hneď potom chodci budú môcť cez most prechádzať,“ uviedol.
Piaty stupeň poškodenia znamená, že sa most stále nachádza v havarijnom stave, a preto spoločnosť Metro Bratislava je povinná pokračovať v prácach, nemusia sa už vykonávať bezodkladne.
Starý most sa pripravuje na rekonštrukciu, pretože má slúžiť Nosnému systému MHD (NS MHD). Územné rozhodnutie (ÚR), ktoré je nevyhnutné na získanie stavebného povolenia na výstavbu 1. časti NS MHD Šafárikovo námestie – Bosákova, už mestská časť Petržalka vydala. Firma čaká, kým nenadobudne právoplatnosť. Zároveň pracuje na dokumentácii pre ÚR na 2. časť NS MHD Bosákova – Janíkov Dvor. Na túto časť už bol spracovaný a prerokovaný investičný zámer. Z rokovaní vyplynulo, že finančne a realizačne najvýhodnejším riešením pre Bratislavu je povrchový variant vedenia električky v celom úseku Šafárikovo námestie – Janíkov Dvor. Toto riešenie umožní priame bezprestupové spojenie Petržalky s ostatnými mestskými časťami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM