Anton Hrachovský Komunálne voľby

Štátna komisia rieši podnety o volebnej korupcii: Niektoré z nich sú opodstatnené

Podozrenia z kupovania hlasov, porušovanie moratória či nespokojnosť s činnosťou okrskových komisií. Aj toto všetko sa rieši počas komunálnych volieb.

Ilustračný obrázok k článku Štátna komisia rieši podnety o volebnej korupcii: Niektoré z nich sú opodstatnené
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Počas volebného dňa rieši Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán viacero podnetov. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Na podnety možno využiť infolinku

Občania na podávanie podnetov využívajú infolinku, ktorú zriadilo ministerstvo vnútra. „V súčasnosti riešime najmä množstvá telefonátov od voličov. Dožadujú sa nápravy, pozorovatelia oznamujú svoje poznatky či nespokojnosť s prístupom volebných komisií. Ľuďom sa napríklad nepáči, že členovia okrskovej volebnej komisie sú príbuzní niekoľkých kandidátov,“ informovala Chmelová.

Niektoré podnety sú podľa nej aj opodstatnené. „Napríklad členka komisie bola nespokojná s predsedom komisie, ktorý sa mal údajne protizákonne správať pri vydávaní hlasovacích lístkov. V tejto súvislosti bola oslovená miestna volebná komisia, ktorá overila vec na mieste,“ dodala Chmelová.

V Lozorne mali zvážať voličov dodávkou

Štátna komisia riešila aj podnet z obce Lozorno, kde mali k voľbám privážať Rómov v dodávke. „Aby mohli byť prijaté opatrenia, boli vyslaní členovia okresnej volebnej komisie do obce Lozorno, aby v prípade, že by sa nejaké skutočnosti potvrdili, sa obrátili s podnetom na príslušníkov Policajného zboru, ktorí by mali vec doriešiť,“ priblížila.

Chmelová ďalej informovala, že komisia v týchto voľbách prijala viac podnetov, pokiaľ ide o volebnú kampaň. „Pokiaľ ide o prístup volebných komisií alebo správanie sa vo volebnej miestnosti, je to niečo podobné, ako bolo v minulých voľbách,“ dodala.

Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov si v sobotu volia obyvatelia v takmer 3000 mestách a obciach. Otvorených je viac ako 6000 volebných miestností. Zatvoria sa o 22.00 h. Potom sa začne sčítavanie hlasov. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. Oficiálne výsledky oznámi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 11. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM