Tomáš Stupavský Rôzne

Štatistický úrad SR otvoril svoje brány pre verejnosť

Prácu štatistikov od zberu a spracovania údajov až po samotnú prezentáciu zistení dnes mohli spoznať návštevníci Dňa otvorených dverí (DOD) na Štatistickom úrade (ŠÚ) SR v Bratislave i na všetkých krajských pracoviskách úradu. DOD sa uskutočnil pri príležitosti dnešného Svetového dňa štatistiky.

Ilustračný obrázok k článku Štatistický úrad SR otvoril svoje brány pre verejnosť
Zdroj: TASR

Mottom aktuálneho Svetového dňa štatistiky, ktorý sa opakuje raz za päť rokov, je heslo „Better data, better lives – Lepšie dáta, lepší život“. Predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová v tejto súvislosti vysvetlila, že štatistici na celom svete sú v súčasnosti konfrontovaní dvomi fenoménmi.

„Na jednej strane sa od štatistických úradov čakajú stále lepšie, precíznejšie a rýchlejšie poskytované dáta, na strane druhej, tí, od ktorých potrebujeme dáta získať, majú k tomu stále menšiu ochotu,“ uviedla Benkovičová.

Štatistika = lepšie poznanie

Ako však upozornila, len komplexné dáta umožnia mať objektívny prehľad a dávajú možnosť prijímať kvalifikované rozhodnutia. „Preto každý, kto prispeje do štatistických zisťovaní, prispeje zároveň k lepšiemu poznaniu a riadeniu spoločnosti,“ povedala Benkovičová, pričom zdôraznila, že poskytované dáta sú využívané výlučne pri tvorbe štatistík, kde sa individuálne údaje „skryjú“ do agregovaných tabuliek.

O zmysle hesla „Lepšie dáta, lepší život“ je presvedčený aj pán Aleš z Bratislavy, ktorý sa na DOD prišiel pozrieť. „Principiálne si dokonca myslím, že žiadne dáta by tu nemali byť tajné,“ uviedol. S pracovníkmi ŠÚ SR diskutoval o možnostiach i úskaliach získavania štatistických údajov v oblasti územného plánovania a regionálneho rozvoja.

Všeobecnejší záujem o prácu štatistikov doviedol do bratislavského sídla ŠÚ SR vysokoškolských študentov Ondreja a Matúša. „Prišli sme sa sem pozrieť, ako tie systémy fungujú a do akej miery sú tie informácie relevantné,“ uviedol Ondrej, ktorý navštevuje Fakultu sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave. „Zaujíma nás aj tvorba databáz a možnosti publikovania konkrétnych zistení,“ dodal jeho kolega Matúš.

Informovanie verejnosti

Zberu dát a šíreniu zistení bola venovaná aj jedna z prednášok, ktoré mala možnosť verejnosť navštíviť. Druhá sa týkala špeciálne systému spracovania výsledkov volieb.

Zástupcovia ŠÚ SR dnešný DOD využili aj na to, aby verejnosť informovali o modernizácii technológií, ktorými sú získavané údaje, i metódach, ktoré sa pri zbere údajov v súčasnosti preferujú. Témou bola aj novinka, na základe ktorej podnikatelia a právnické osoby budú štatistické výkazy predkladať elektronicky.

Súčasťou aktivít na podporu Svetového dňa štatistiky je aj odborná konferencia venovaná projektu Elektronické služby Štatistického úradu SR, ktorá sa uskutoční v stredu 21. októbra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM