Samospráva

Starostovia mestských častí Bratislavy žiadajú primátora zriadiť špeciálnu komisiu k mestskému odpadu

Starostovia mestských častí Bratislavy navrhujú zriadiť špeciálnu mestskú komisiu, ktorá by sa zaoberala prípravou nového všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta o odpadoch.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia mestských častí Bratislavy žiadajú primátora zriadiť špeciálnu komisiu k mestskému odpadu
Zdroj: TASR

Na piatkovom (17.4.) rokovaní Regionálneho združenia mestských častí Bratislavy (RZ MČ BA) sa starostovia rozhodli s touto požiadavkou obrátiť na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Hovorkyňa RZ Alžbeta Klesnilová zdôvodnila potrebu nového VZN zmenami, ktoré od januára 2016 prinesie novelizovaný zákon o odpadoch. „Regionálne združenie prijalo uznesenie, že do mesiaca mestské časti zosumarizujú svoje problémy s odpadmi, čo by malo pomôcť pri tvorbe nového nariadenia mesta,“ informovala Klesnilová.

Do navrhovanej pracovnej skupiny delegovalo združenie starostku Devína Ľubicu Kolkovú. Starostovia predpokladajú, že popri zástupcoch miestnej samosprávy v nej budú aj odborníci zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

Šéfovia samospráv bratislavských mestských častí poukázali aj na nevyhnutnosť rozšírenia zberných dvorov. Nový zákon o odpadoch prichádza po 13 rokoch. Má naučiť Slovákov separovať a recyklovať, a posunúť tak Slovensko k modernej, čistejšej Európe. Nový zákon ruší napríklad Recyklačný fond a platenie recyklačných poplatkov výrobcami a dovozcami. Zavádza sa princíp ich rozšírenej zodpovednosti – za výrobok majú byť zodpovední od jeho uvedenia na trh až po jeho likvidáciu.

O vytriedený odpad sa majú po novom starať výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). Má sa tým odľahčiť obciam a mestám, ktoré majú teraz na starosti všetok komunálny odpad. Mestá a obce však ostávajú zodpovedné za čierne skládky, ktoré sú na ich území. Pri likvidácii čiernych skládok však má dostať väčšie kompetencie polícia.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM