ESL Správy Samospráva

Starostka Starého Mesta bije na poplach: Testovanie vo vnútri nevieme zabezpečiť

Nové požiadavky na zriadenie mobilných odberných miest totiž neumožňujú zriaďovať ich vonku.

Ilustračný obrázok k článku Starostka Starého Mesta bije na poplach: Testovanie vo vnútri nevieme zabezpečiť
8
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Blíži sa druhé kolo celoplošného testovania a samosprávy sa už teraz boja, ako zvládnu organizáciu. Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová dokonca bije na poplach, že zriadiť 40 odberných miest v interiéroch nie je v jej silách.

Novinka

„Nové požiadavky na organizáciu mobilných odberných miest totiž neumožňujú exteriérové miesta a Staré Mesto nedisponuje dostatočným počtom nehnuteľností, ktoré by vyhovovali požiadavkám na tok testovaných a teda mali napríklad dva východy,“ vraví starostka. Dodáva, že sústrediť testovanie do dvoch dní je jednoducho nerealizovateľné. Zatiaľ nevieme presný termín, kedy sa ďalšie kolo celoplošného testovanie uskutoční, ale pravdepodobne to bude jeden z troch decembrových víkendov do Vianoc.

Užitočné umenie

Keby mohli samosprávy zriaďovať miesta vonku, testovanie by sa dalo zrealizovať. Staré Mesto má originálny nápad ako spojiť krásu s úžitkom. Na testovanie by mohlo využiť umeleckú inštaláciu KUVYT od autora Luba Mikleho, ktorá bola pripravovaná ako súčasť kultúrneho podujatia Biela Noc. Je to totiž súbor šiestich kontajnerov.

„Prvá vlna testovania v hlavnom meste preukázala vynikajúce fungovanie odberných miest zriadených v administratívnych kontajneroch na Rázusovom nábreží pri Propelleri, ktorý tvoril zázemie pre testujúci personál. V súvislosti s potrebou zriadiť mobilné odberové miesto sme v spolupráci s autorom diela KUVYT navrhli jedinečné využitie umenia pre potreby zdravotníckej starostlivosti a vytvoriť potenciál pre zriadenie odberových miest,“ vysvetľuje Zuzana Aufrichtová.

Nedostatok nehnuteľností však nie je jediný problém, ktorý samosprávy v súvislosti s testovaním trápi. Ako dodala starostka, Staré Mesto dostalo veľkorysú ponuku aj na zabezpečenie lekárskeho personálu.

„Napriek tomu nie je dnes legislatívna možnosť, ako by mohla obec mobilné odberné miesto zriadiť. Obec totiž nemôže zo zákona zamestnávať zdravotníkov a bez právneho vzťahu s personálom nie je možné vykonávať túto činnosť,“ vysvetľuje Zuzana Aufrichtová.

Priebežné testovanie

Staré Mesto podľa starostky intenzívne hľadá riešenia, ako to celé zrealizovať, pretože nechce testovanie v žiadnom prípade bojkotovať. Priebežné testovanie na vybraných miestach je však podľa nej pre hlavné mesto lepší a hospodárnejší spôsob boja s pandémiou ako dvojdňové celoplošné testovanie.

„Verím, že Vláda SR čoskoro vytvorí právny rámec ako budú môcť obce zriaďovať odberové miesta, bude ich totiž treba. My sme v Starom Meste pripravení. Miesta sú už zložené. Personál je pripravený tiež,“ uzatvára starostka.

MOBILNÉ ODBEROVÉ MIESTO - MOM A CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE II. V BRATISLAVE V záujme výjsť v ústrety početným požiadavkám...

Posted by Zuzana Aufrichtová on Saturday, November 21, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM