Nina Táborská Samospráva

Starosta Števčík vs. exstarostka Rosová: Ako je to s projektom Poznaj Staré Mesto?

Ochrannú známku projektu Poznaj Staré Mesto, vďaka ktorému sa môžu Bratislavčania dozvedieť viac o historickom centre hlavného mesta, používa občianske združenie Korzo podľa samosprávy Starého Mesta neoprávnene. OZ Korzo sa bráni. Bývalá starostka vyjadreniam aktuálneho vedenia nerozumie.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Števčík vs. exstarostka Rosová: Ako je to s projektom Poznaj Staré Mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti projekt Poznaj Staré Mesto zastrešovala samospráva SM, teraz ho organizuje Korzo. Za občianskym združením stojí bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

„Bývalé vedenie sa k ochranným známkam viacerých projektov snažilo dostať spôsobom, ktorý je v rozpore s dobrými mravmi a zrejme aj so zákonom, ktorý upravuje právomoci verejného činiteľa a ich prípadné zneužitie,“ tvrdí terajší starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Aj ochrannú známku na projekt Poznaj Staré Mesto používa podľa neho občianske združenie neoprávnene. „Vyplýva to z výpisu aj potvrdenia Úradu priemyselného vlastníctva,“ do­dal.

Na to ale Tatiana Rosová uvádza, že starosta sa takto znížil, okrem iného, aj k napadnutiu čisto dobrovoľníckej a nielen neziskovej, ale doslova stratovej aktivity OZ Korzo.

Projekt spočíva v tematických prehliadkach a prednáškach pre všetky vekové kategórie a v súťažnej časti pre deti. „Tento projekt som ako Staromešťanka a poslankyňa NR SR začala realizovať v roku 2009. Prisľúbila som vtedy účastníkom, že ak budem starostkou, prenesiem tento projekt na pôdu samosprávy, čo som aj splnila. Vďaka aktívnemu uchádzaniu sa o príspevky sponzorov. Nový starosta sa pred svedkami zreteľne vyjadril, že tento a jemu podobné projekty považuje za zbytočné, že on vidí poslanie samosprávy inak,“ povedala pre Bratislava24.sk Tatiana Rosová.

Prečítajte si tiež: O našom meste vieme stále málo: Chcete lepšie spoznať Staré Mesto? Absolvujte špeciálne prehliadky zadarmo

Bývalá manažérka projektu Poznaj Staré Mesto je súčasne aj členkou OZ Korzo. Toto združenie má ako svoje poslanie aj budovanie historického povedomia o Bratislave. „Preto sme sa rozhodli urobiť všetko pre záchranu tohto projektu, vrátene uchádzania sa o granty zodpovedajúce jeho cieľom. Grant však pokrýva iba priame projektové náklady, bez financovania našej práce či nákladov na prevádzku OZ,“ dodala Rosová.

Po minuloročných komunálnych voľbách začiatkom decembra podľa Števčíka zamestnanci kancelárie bývalej starostky v mene miestneho úradu oznámili Úradu priemyselného vlastníctva, že sa Staré Mesto vzdáva viacerých ochranných známok a vzápätí požiadali o registráciu tých istých známok v mene občianskeho združenia Korzo.

„Považujem takúto "privatizáciu“ samosprávnych aktivít za neprípustnú a následne podniknem právne kroky, ktoré zosúladia situáciu so zákonom," avizoval starosta.

Prečítajte si tiež: Staré Mesto bude v tomto roku hospodáriť s 22-miliónovým rozpočtom

Rosová konaniu Števčíka ale nerozumie. „Zo žiadnej z aktivít neplynie pre mestskú časť žiadna ujma – skôr naopak, šetrí ľudské zdroje a aktivita ostáva na jej území. Na druhej strane, občianske združenie Korzo z nich nemá žiaden materiálny prospech,“ zdôrazňuje. Starosta podľa nej dostal desiatky ďalších úspešných alebo rozpracovaných projektov, na realizáciu ktorých nemá občianske združenie žiadne ambície.

Bývalá starostka si so sebou po voľbách vzala i Staromestské noviny. Tvrdila, že noviny tak, ako vznikli, boli súčasťou jej politiky a jej know-how. „Starosta sa tiež predtým, než nastúpil, vyjadril, že nepovažuje za potrebné, aby mestská časť mala nejaké médiá. Považovala som preto za dobré, aby tá značka dostala šancu na ďalšiu existenciu,“ reagovala pre TASR ešte vo februári Rosová.

Zdroj: Dnes24.sk / TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM