Kultúra Rôzne

Staré Mesto si zaspomína na dávne tradície. Ulice zaplavia vodníci aj víly

Po štyroch rokoch odmlky, Staré Mesto opäť pripravuje obľúbený Festival vodníkov. Súčasťou podujatia bude aj súťaž vo varení rybacej polievky.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto si zaspomína na dávne tradície. Ulice zaplavia vodníci aj víly
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta sa môžu už teraz tešiť na staronový Festival vodníkov, ktorý sa v Starom Meste uskutočnil naposledy v roku 2012.

Ako už názov festivalu prezrádza, ulice mestskej časti zaplavia vodníci, víly a iné vodné bytosti. Pripravený je aj bohatý kultúrny program. „Cieľom podujatia je pripomenúť si tradície a povesti, ktoré sa k Bratislave a k rieke Dunaj viažu,“ píšu organizátori festivalu na sociálnej sieti.

Najlepšia rybacia polievka

K týmto tradíciám nepochybne patrí aj lov rýb a varenie rybacej polievky. Preto je súčasťou podujatia aj súťaž vo varení tejto obľúbenej pochúťky. Kuchári rozkúria pod kotlíkmi o 11. hodine a prvé polievky budú servírovať od 15. hodiny. O tej najlepšej a najchutnejšej rozhodne verejnosť.

Na hlavnom pódiu medzitým predvedú svoje umenie slovenské i zahraničné folklórne súbory. Deťom zahrá pražské divadielko Romaneto vodnícku rozprávku a nebudú chýbať ani animačné programy či tematické tvorivé dielne.

Sprievod vodných bytostí

Podvečer sa môžete tešiť na vystúpenie viac ako 50 tanečných párov, ktorí pred historickou budovou SND zatancujú spoločnú choreografiu Valčík na krásnom modrom Dunaji. Záver festivalu bude patriť brazílskej speváčke Lile Cecato.

Deti aj dospelí budú mať zároveň možnosť vyrobiť si vlastnú masku vodníka a zapojiť sa do sprievodu najrôznejších vodných bytostí. Sprievod odštartuje svoju púť na nábreží a prejde až na Hviezdoslavovo námestie. Najkrajšiu masku vyberie porota zložená zo známych osobností.

Festival vodníkov sa uskutoční 23. septembra od 10:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí.

Ilustračný obrázok

Festival vodníkov v Starom Meste
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM