Tomáš Stupavský Samospráva

Staré Mesto, Ružinov, Nové Mesto, Petržalka budú finančne prispievať malým mestským častiam

Štyri veľké bratislavské mestské časti budú naďalej finančne pomáhať siedmim malým. Staré Mesto, Ružinov, Nové Mesto a Petržalka si aj v tomto roku ukroja z peňazí, ktoré dostávajú z daní a siedmim malým samosprávam rozdelia rovnakou časťou necelých 2,3 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto, Ružinov, Nové Mesto, Petržalka budú finančne prispievať malým mestským častiam
Zdroj: TASR

Takzvanú mieru solidarity schválili vo štvrtok (10.4.) večer bratislavskí mestskí poslanci.

Suma 2.284.886 eur predstavuje 3 percentá z daní z príjmov fyzických osôb a z daní z nehnuteľností, ktoré by mali všetky mestské časti spolu získať v tomto roku. Na čiastku sa poskladá Petržalka sumou vyše 700.000 eur, Ružinov viac než 772.000 eur, Staré Mesto poskytne asi 395.000 eur a Novému Mestu sa príspevok zníži o vyše 415.000 eur. Vajnory, Devín, Lamač, Záhorská Bystrica, Čunovo, Jarovce i Rusovce si tak naopak prilepšia asi po 326.000 eur.

Výnos z daní z príjmov fyzických osôb si mesto a mestské časti delia v pomere 68 percent pre mesto a 32 percent pre mestské časti. Pri odhadovanom výnose na tento rok vo výške 153,6 milióna eur tak mestské časti z tohto balíka dostanú 49,1 milióna. Daň z nehnuteľností si už mesto a mestské časti delia na polovicu, z nej by mali dostať po 27,5 milióna eur. Z daní teda mestským častiam príde spolu asi 76,1 milióna eur.

To, ako si peniaze medzi sebou rozdelia, závisí od počtu obyvateľov, počtu žiakov i dôchodcov. Najviac z balíka dostane Ružinov (21 percent) a Petržalka (19 percent), naopak, najmenej Čunovo (0,30 percenta) a Devín (0,29 percenta). Percentuálne podiely mestských častí pre tento rok vzali vo štvrtok mestskí poslanci na vedomie.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM