Samospráva

Staré Mesto plánuje osadiť repliky historickej poštovej schránky

V Starom Meste by mohla pribudnúť zaujímavá novinka. Samospráva plánuje na svojom území osadiť repliky historických poštových schránok.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto plánuje osadiť repliky historickej poštovej schránky
Zdroj: pixabay.com

V bratislavskom Starom Meste by mohla pribudnúť jedna alebo viac replík historických poštových schránok. Mestská časť sa s týmto nápadom pohráva už dlhšie.

Hľadajú vhodné schránky

Staromestský starosta Radoslav Števčík verí, že tento rok by mohlo dôjsť k posunu. „Boli sme sa pozrieť v poštovom múzeu v Budapešti, ale majú len uhorské poštové schránky a tie boli obrovské. Neviem, ako by ľudia privítali, keby sme sem dali uhorské, hoci aj toto patrí ku koloritu mesta,“ povedal Števčík s tým, že našli aj poštové schránky z prvej Československej republiky a tie by mali byť v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici.

Financie plánuje mestská časť hľadať z externých zdrojov, vylúčené nie je ani to, že by zo svojho rozpočtu prispela aj samospráva.

Zámer mestskej časti víta aj mestská organizácia Mestský ústav ochrany pamiatok (MÚOP), s ktorou bol návrh dopredu odkonzultovaný. „Keďže je tento zámer už od 90. rokov v súlade s koncepciou dotvárania uličného mobiliáru replikami, nemali sme voči nemu námietky,“ uviedol riaditeľ organizácie Ivo Štassel.

Spolupráca s poštou

Keďže by malo ísť o funkčné repliky, vedenie mestskej časti rokovalo aj so Slovenskou poštou (SP). „Slovenská pošta víta zámer Starého Mesta. O takýto projekt s mestskou samosprávou máme záujem vo všetkých našich krajských mestách,“ povedala hovorkyňa pošty Alexandra Cimermanová.

Pokiaľ ide o konkrétne požiadavky na samosprávu, pošta sa podľa nej vyjadrí predovšetkým ku konštrukčnému riešeniu schránky. „Z pohľadu jej funkčnosti tak, aby jej denné prevádzkovanie bolo bezproblémové a bezpečné, tak pre nás, ako aj pre jej používateľov,“ uvádza Cimermanová.

Pošta je ale podľa hovorkyne pripravená prevziať na seba riadne prevádzkovanie týchto schránok so všetkými nákladmi a povinnosťami s tým súvisiacimi a zároveň predložiť návrh na ich zriadenie Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, a to v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z poštovej licencie. To znamená, označenie poštovej schránky, jej denný výber či monitoring funkčnosti.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM