Správy Samospráva

Staré Mesto finišuje s výstavbou výťahu na miestnom úrade

Výťah spojí prízemie s prvým a druhým poschodím. Na nich sa nachádza napríklad kancelária starostu či prednostu úradu, ale aj viaceré oddelenia samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto finišuje s výstavbou výťahu na miestnom úrade
Zdroj: TASR

Pohyb po miestnom úrade na Vajanského nábreží v Starom Meste by mal byť čoskoro bezbariérovejší. Mestská časť totiž finišuje s výstavbou výťahu. Podľa odhadov samosprávy by mohol byť nový výťah za viac ako 90-tisíc eur spustený do skúšobnej prevádzky v polovici augusta. S jeho plnou prevádzkou sa predbežne počíta od septembra.

Zvažujú použitie rampy

„Najťažšie bolo vybudovať šachtu, to máme za sebou. Sú tam už aj závažia aj koľajnice, po ktorých bude jazdiť. Treba ešte zložiť kabínu a nejaké komponenty. Predpokladám, že tento týždeň by mohla byť ukončená inštalácia technológie,“ uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík. Následne ho skontroluje technik a dokončia sa stavebné úpravy.

Starosta však priznáva, že bude potrebné vyriešiť ešte jeden problém. Miestny úrad sa totiž skladá z dvoch budov, a to Jurenákovho paláca na Vajanského nábreží a staršej budovy na Medenej ulici. „Budovy sú výškovo asi štyri schody,“ podotkol Števčík. Na začiatok nie je vylúčené používanie prenosnej rampy, keďže na úrad často chodia aj imobilní občana a mamičky s kočíkmi.

Pomôže všetkým

Výťah spojí prízemie s prvým a druhým poschodím. Na nich sa nachádza napríklad kancelária starostu či prednostu úradu, ale aj mnohé oddelenia ako stavebný úrad, investičné, finančné či majetkové oddelenie, oddelenie životného prostredia, dopravy či školstva. Výťah však zároveň pomôže aj samotným úradníkom. „Aj tí môžu mať zníženú pohybovú schopnosť. A máme aj poslancov, ktorí chodia o barlách a kvôli ktorým musia niektoré komisie zasadať na prízemí. Po novom sa budú môcť odviesť na druhé poschodie do zasadačky, kde obvykle bývajú,“ priblížil Števčík.

Vylúčené do budúcnosti podľa neho nie je ani to, že by sa v prípade voľných miest mohli o prácu uchádzať napríklad aj ľudia s pohybovými problémami. „Doteraz nám bránilo to, že sme im nevedeli vytvoriť na to podmienky. Tým, že je výťah, otvára sa aj takáto možnosť. Ak bude mať niekto záujem, bude mať kvalifikáciu a bude voľné miesto, tak samozrejme,“ dodal Števčík.

Výťah je integrovaný vo vnútri úradu a umiestnený pri vrátnici a informátorovi. Upustilo sa od vybudovania výťahu v exteriéri, teda pri fasáde budovy. „Boli také úvahy. Tam je ale problém, že v lete sa to prehrieva, v zime je to zasa podchladené, takže je to veľmi poruchové,“ zdôvodnila pred časom mestská časť. Projekt odsúhlasili aj pamiatkari, keďže budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM