Správy Samospráva

Staré Mesto dokončilo obnovu dvoch ulíc. Palackého dostala nové stromy, chodník aj cestu

Ulice v Starom Meste - Palackého a Kúpeľná, majú nový vzhľad. Na oboch uliciach je krajší a širší chodník a zároveň viacej zelene.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto dokončilo obnovu dvoch ulíc. Palackého dostala nové stromy, chodník aj cestu
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Bratislavské Staré Mesto dokončilo práce na revitalizácii ulíc Palackého a Kúpeľná. "Potom, čo nám na konci januára 2015 spadol pod ťarchou snehu na Palackého strom, sme pristúpili na odporúčanie dendrológa ku kompletnej výmene stromoradia na tejto ulici,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Choré stromy tak nahradili nové jarabiny. Výmena stromoradia bola rozdelená do dvoch rokov. Najprv prešla revitalizáciou časť ulice pred školou Matky Alexie a tento rok vymenili stromy až po Jesenského ulicu.

Širší chodník aj nový povrch cesty

Súčasťou revitalizácie bolo aj vydláždenie chodníka a zriadenie súvislého pruhu zelene pod stromami. "Namiesto chodníka, ktorý mal miestami len 80 cm tu dnes máme 150 cm široký chodník,“ vysvetľuje starosta Starého Mesta. Predláždením chodníka sa zmenila aj dispozícia priechodu pre chodcov pri škole. "Získali sme vlastne päť v jednom – nové stromy, novú zeleň, nový chodník, nový povrch cesty a najmä vysunutím obrubníkov do cesty aj bezpečnejší priechod pre deti,“ dodáva Števčík.

Zároveň s Palackého prešla čiastočnou revitalizáciou aj na ňu nadväzujúca Kúpeľná ulica. Podarilo sa vydláždiť chodník, ktorý bol neslávne známy kalužami, ktoré cez leto zapáchali a cez zimu vytvárali ľadové plochy. Prepojením pôvodných štvorcov medzi stromami sa podarilo zvýšiť zelenú plochu z 20 na 105 metrov štvorcových.

Ďalšie plány pri opravách ulíc

V týchto dňoch prebieha aj revitalizácia chodníka a zelene na Škarniclovej ulici, kde je staromestská Základná škola M. Hodžu. Asfalt na chodníku nahradí dlažba, plocha zelene sa rozšíri spojením štvorcov okolo stromov a novú dlažbu dostane aj chodník na druhej strane vozovky, kde zostane zachované parkovanie pre rezidentov.

"Tento rok by sme radi ešte zmenili Panenskú, dokončili druhú časť Moskovskej a pustili sa do opravy niekoľkých schodísk medzi ulicami v členitej časti mesta,“ uzavrel starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Vynovená Palackého ulica
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM