Maros Palesch Rôzne

Staré Mesto chce zlepšiť letné terasy

Samospráva bratislavského Starého Mesta pripravuje zmenu budovania a prevádzkovania letných terás na pešej zóne. Za účelom získania pripomienok od občanov a podnikateľov nedávno pripravila na svojom Miestnom úrade úvodnú diskusiu.

„Na základe argumentov chceme prijať vhodné riešenie na podobu aj rozloženie terás a pritom zohľadniť praktické, bezpečnostné i estetické aspekty. Tiež chceme centrum mesta oživiť, vrátiť doň atmosféru,“ zdôvodnila na začiatku stretnutia staromestská starostka Tatiana Rosová.

K zásadnej otázke, či terasy na pevných podestách alebo nie, a či ich dať do stredu ulice alebo na chodník sa vyjadrili desiatky prítomných. Silvia Petruchová považuje podesty za bariéru pre pohyb zdravotne ťažko postihnutých občanov, matky s kočíkmi i pre vozidlá.

„Podesty sa nedajú odsunúť pre prejazd hasičov alebo iné nutné zásahy,“ konštatovala Petruchová. Aj niektorí podnikatelia povedali, že podesty sú zdržiavacou prekážkou každé ráno počas zásobovania autami medzi 6. a 9. hodinou. Vtedy tam vchádza vyše 300 áut a tie majú veľké problémy s jazdou v pešej zóne aj v súčasnom období bez terás.

„Aj keď sme veľa investovali do oplotenia, dosák a koberca, som proti podestám. Úrad nám len dá konštrukciu podesty a my náš ostatný materiál nemáme kde skladovať,“ uviedla podnikateľka zo Sedlárskej ulice. Majiteľ kaviarne na rohu Ventúrskej povedal, že zásobovacie autá mu často rozbijú sklo i poškodia terasu a vraj by boli lepšie sedenia so stoličkami, ktoré sa mimo prevádzky dajú zložiť, a teda počas zásobovania by neprekážali. Starostka sa priznala, že úrad má tiež náklady s uložením podest a niekedy dlho trvá, kým tie nevyužívané zlikviduje z ulice.

Niektorí prítomní argumentovali, že podestami je dodržaná objednaná plocha a nedá sa načierno zvyšovať. Podesty sú však nevýhodné pre tých, ktorí chcú mať pred kaviarňou len niekoľko stolov. Podnikateľ z reštaurácie na Michalskej ulici si pochvaľoval podesty, pretože je to šikmá ulica a vyrovnáva sedenie, takže návštevníkom sa nevylieva káva z položenej šálky. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvetináčoch a pútačoch pred prevádzkami, ochrane sediacich hostí pred slnkom či o hluku a sťažnostiach. Rosová pripomenula nedávno prijaté nové všeobecné záväzné nariadenie, ktoré okrem prevádzkovej doby umožňuje praktickejšie riešiť problémy s nedodržiavaním hlučnosti. Zároveň pripomenula, že pracovná skupina sa bude zaoberať všetkými pripomienkami, ktoré budú zapracované do materiálu na schválenie miestnym zastupiteľstvom.

Ďalšie podnety v písomnej podobe bude prijímať do piatka 11. marca.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM