Rôzne

Staré Mesto čaká na platnosť ukončenia exekúcie budovy bývalého sídla Majáku nádeje

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia či bez strechy nad hlavou.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto čaká na platnosť ukončenia exekúcie budovy bývalého sídla Majáku nádeje
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Bratislavské Staré Mesto čaká na správoplatnenie rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I o zastavení exekúcie budovy na Karpatskej ulici. Ide o bývalé sídlo neziskovej organizácie Maják nádeje, ktorá mala pomáhať týraným ženám a deťom.

Osud budovy

„Čakáme na uplynutie odvolacej lehoty a uvidíme, či sa niekto odvolá. V prípade, že sa odvolá, budeme čakať na rozhodnutie krajského súdu. Urobíme ale všetko pre to, aby sme budovu zachránili,“ povedal staromestský starosta Radoslav Števčík.

Spolieha sa na nezávislosť a nezaujatosť slovenských súdov, ktoré by podľa neho mali verejný záujem, akým je záchrana budovy, zohľadniť. V prípade, ak sa nikto neodvolá, mestská časť ako likvidátor neziskovú organizáciu zlikviduje. „V rámci toho by mala byť budova zachovaná a mala by sa vrátiť do majetku mestskej časti,“ skonštatoval Števčík.

Desiatky tisíc eur

Priznáva, že okrem budovy sa z bývalej neziskovej organizácie toho veľa zachrániť nedá. Zároveň poukazuje na fakt, že táto nezisková organizácia si dlhodobo neplnila zmluvné záväzky voči dodávateľom plynu, elektriny či vody a neuhrádzala ani odvody do Sociálnej poisťovne.

„Tam sú pohľadávky, ktoré sme ako likvidátor dostali od iných strán, vo výške niekoľko desiatok tisíc eur. Ako likvidátor sme pripravení tieto dlhy zaplatiť, ale najskôr musíme zachrániť budovu,“ podotkol Števčík. Na otázku, či to bude mestská časť hradiť zo svojho rozpočtu, odpovedal kladne.

Obrovský dlh

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla na pomoc týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia či bez strechy nad hlavou. Majetkovým vkladom mestskej časti do projektu bola budova na Karpatskej ulici, ktorá ju organizácii predala v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún, avšak s predkupným právom zapísaným na liste vlastníctva v katastri nehnuteľností. Partnerom v projekte bolo občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza. Konaním riaditeľa a štatutára organizácie Pavla Ruska však časom vznikol dlh vo výške 600 000 eur, vyčíslila mestská časť.

Následne bol vydaný príkaz na exekúciu a vyhlásená verejná dražba. Doterajšie verejné dražby boli neúspešné, keďže sa do nich nikto neprihlásil. Bratislavský Krajský súd neskôr rozhodol, že mestská časť bude likvidátorom neziskovej organizácie. Samospráva sa tak stala účastníkom exekučného konania, uplatnila si námietku a spochybnila celú exekúciu i dôvody, ktoré k nej viedli na základe notárskej zápisnice. Jej podpísanie považuje Staré Mesto od začiatku za v rozpore so zákonom. Okresný súd Bratislava I tejto námietke vyhovel a exekúciu zastavil. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Nezisková organizácia už dávnejšie stratila akreditáciu na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Tá zanikla krízovému stredisku zo zákonných dôvodov po tom, ako nepožiadala o predĺženie jej platnosti. Zrušením akreditácie sa však v minulosti zaoberal aj rezort práce na základe odporúčaní akreditačnej komisie, ktorá sa krízovým strediskom zaoberala.

Rusko s médiami dlhodobo nekomunikuje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM