Správy Samospráva

Staré Mesto bude svetové. TAKTO bojuje proti klimatickej kríze

Samospráva pripravuje stavebné úpravy v niektorých školských areáloch, ale aj v Medickej záhrade.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto bude svetové. TAKTO bojuje proti klimatickej kríze
8
Galéria
Zdroj: TASR

Prestavby majú zabezpečižť, aby dažďová voda nezostávala na chodníkoch, ale mohla sa využiť na zavlažovanie. Mestská časť sa chce uchádzať o finančnú pomoc z envirorezortu na projekt vodozádržných opatrení.

Adaptácia

„Samosprávy musia reagovať na klimatické zmeny a musia hľadať spôsoby, ako sa na ne rozumne a efektívne adaptovať. V prípade zadržiavania dažďových vôd v urbanizovanom prostredí sleduje Staré Mesto svetové trendy, skúma možnosti a pripravuje projekty,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Lokality vytypoval najprv miestny úrad, z nich odborník na vodozádržné opatrenia vybral tie, na ktorých sa predmetné opatrenia dajú realizovať. Stavebné úpravy by sa tak mali týkať areálu Základnej školy Hlboká, priestorov školského dvora v Materskej škole Javorinská a Medickej záhrady.

Návod

Samospráva do budúcnosti uvažuje v tejto súvislosti nad prípravou akéhosi manuálu.„Išlo by o návod na tvorbu vodozádržných opatrení pre majiteľov nehnuteľností v Starom Meste,“ poznamenala mestská časť.

Rozpočet projektu sa odhaduje na 150 000 eur, spolufinancovanie mestskej časti predstavuje päť percent, teda 7500 eur. Spustenie projektu závisí od schválenie finančných zdrojov, mestská časť jeho začiatok predpokladá začiatkom roka 2021.

Projekt je ďalším krokom k naplneniu priorít v Staromestskom programe 2019 – 2022, predmetné aktivity sú súčasťou Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mestskej časti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM