Eva Sládková Správy Samospráva

Staré Mesto bojuje o budovu Majáka nádeje. Chystá trestné oznámenie na Pavla Ruska

Dlhoročný spor o budovu, v ktorej kedysi samospráva pomáhala týraným ženám a deťom, sa blíži ku koncu.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto bojuje o budovu Majáka nádeje. Chystá trestné oznámenie na Pavla Ruska
3
Galéria
Zdroj: unsplash.com

Maják nádeje, ktorý sídlil v budove na Karpatskej ulici, založila ešte v roku 2002 mestská časť Staré Mesto spolu s Nadáciou Markíza. Postupne sa vyprofiloval ako centrum pre týrané ženy a deti. Ako uviedli predstavitelia mestskej časti, keď jeho vedenie prevzal bývalý riaditeľ Televízie Markíza a neskôr kontroverzný politik Pavol Rusko, Maják začal upadať.

Obohatenie sa

Kauza sa ťahala dlhé roky. Podľa miestnych poslancov sa rýchlo ukázalo, že cieľom Pavla Ruska a ľudí s ním spojených bolo zničiť organizáciu.

„Už v minulom volebnom období sme zistili, že veci, ktoré sa tam dejú, sú v príkrom rozpore so záujmami neziskovky a jej cieľov. Upozornili sme na to, že pán Pavol Rusko chce využiť majetok neziskovky v lukratívnej časti Bratislavy na vlastné obohatenie sa. Že sa tam vôbec nestarajú o zverené deti,“ vraví miestna poslankyňa Viera Satinská.

„Tak ako zápas s ľudskou blbosťou, aj zápas s gaunermi je nepretržitý, ale nemôže sa zabaliť. Slušný človek by už len na základe skúseností s Majákom nádeje od Pavla Ruska ani kosť nevzal,“ doplnil ju kolega Peter Osuský.

Marian Kočner

Samospráva Starého Mesta roky hľadala spôsob ako zachrániť aspoň majetok Majáka nádeje, i keď už služby týraným ženám neposkytoval. Bol to náročný právny problém.

„Poradilo sa nám najskôr dosiahnuť to, že mestská časť sa stala likvidátorom neziskovky a nie jej štatutár, čo bolo podstatné. Takisto sa nám podarilo odvrátiť exekúciu aj návrh na vyhlásenie konkurzu. Keď ste si pozerali prepis Threemy, ktorá bola nedávno zverejnená, je z neho zrejmé, že scenáristom celého procesu bol Marian Kočner. Rusko len vykonával jeho príkazy,“ objasnil právnik mestskej časti Jaroslav Pilát s tým, že mestská časť podá na Pavla Ruska trestné oznámenie.

Riešenie

Samospráva teraz našla spôsob, ako kauzu dotiahnuť do víťazného konca. Rozhodla sa založiť neziskovú organizáciu, ktorá bude plne kontrolovaná mestskou časťou, na ktorú bude prevedená budova na Karpatskej ulici.

„Jeden a pol roka sme hľadali riešenie, aby samospráva o tento majetok neprišla. Majetok Majáka sa prevedie na novú neziskovku s tým, že táto bude mať zadefinované predkupné právo hlavného mesta pri akomkoľvek nakladaní s ním za sumu, aká bola v roku založenia – čiže 3,32 eur,“ vraví starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorá dodáva, že zatiaľ je v hre záchrana budovy, no časom v nej chcú opäť pomáhať ohrozeným a sociálne vylúčeným ľudom.

„Dnes je tento majetok ešte stále v ohrození, ale verím, že toto rozhodnutie, ktoré už bolo potvrdené aj zastupiteľstvom hlavného mesta aj mestskej časti, dáva predpoklad, že majetok zostane zachovaný v prospech samosprávy a na účely, na ktoré bol určený,“ uzatvára Zuzana Aufrichtová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM