Ľuba Lesná Rôzne

Stanú sa tí, ktorí zlepšujú život hendikapovaným, vyhnancami?

Nezisková porganizácia Lepší svet s celoslovenskou pôsobnosťou bije na poplach. Bojuje totiž o prežitie. Organizácia totiž začala dostávať len jednu tretinu dotácií ako v minulosti. Ak sa to zopakuje, tvrdí jej riaditeľ Dušan Mikulec, neprežije.

Ilustračný obrázok k článku Stanú sa tí, ktorí zlepšujú život hendikapovaným, vyhnancami?
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

„A neviem, čo budú robiť naši klienti, keď nebudeme,“ povedal pre náš spravodajský portál. „Lebo naozaj tých miest pre klientov vo verejných zariadeniach nie je dosť,“ podčiarkol.

Upozorňovali na seba pred parlamentom

Využili pozvanie výtvarníka Fera Guldana prísť na jeho vernisáž pred parlamentom. Klienti neziskovky si sadli pred budovou, kde sa podľa nich schvaľujú zlé zákony, ktoré im zabraňujú prežiť. „*Máme vyžiť zo sumy 44 000 eur na tri mesiace. Predtým ten normatív bol okolo 110 – 120 000 eur,“* dodal Mikulec.

Stanú sa vyhnancami?

Výstava Guldana, na ktorej klienti Lepšieho sveta kreslili svoje predstavy o živote, či svete, ktorý ich obklopuje, sa niesla v znamení exodov, čiže vyhnanstiev. „*Aj my sa o chvíľu môžeme stať vyhnancami“*, povedal Mikulec, „Národná rada prijíma zákony, ktoré vyháňajú ľudí, ktorí sa snažia urobiť niečo pre túto spoločnosť.“

Platia viac, nepomáha to

Doplnil, že klienti Lepšieho sveta musia vplyvom legislatívnych opatrení platiť viacej ako platia klienti verejných zariadení. „Takže vlastne ďalšie z tých vyhnaní by sa mohlo týkať nás, občanov, ktorí robia pre túto krajinu niečo viac, ako tá bežná populácia,“ zdôraznil.

Ďalej vysvetlil, že neziskovka má 98 klientov, z toho má 58 zamestnancov. Pomaly restávajú mať na výplaty. „*U nás vlastne osemdesiat percent tvoria výplaty odborných zamestnancov.“*

Neziskovka vznikla pred jedenástimi rokmi. Poskytuje starostlivosť ľuďom s mentálnym postihnutím. Úzko spolupracuje so špeciálnymi základnými školami a detskými domovami v Trenčíne a Medzilaborciach.

Stanú sa tí, čo pomáhajú hendikapovaným, vyhnancami?
5
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM