Nina Táborská Rôzne

Sprístupňovanie kultúry nevidiacim. Aj o tom je konferencia, ktorá sa koná v hlavnom meste

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v týchto dňoch organizuje 5. konferenciu o sprístupňovaní kultúry nevidiacim a slabozrakým osobám. Program konferencie prinesie napríklad ukážky využitia 3D tlače pri sprístupňovaní múzejných exponátov širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Sprístupňovanie kultúry nevidiacim. Aj o tom je konferencia, ktorá sa koná v hlavnom meste
Zdroj: TASR

„Ďalšou z prezentovaných oblastí je audio komentár pre nevidiacich s praktickými ukážkami jeho výroby. Počas konferencie predstavia i zásady jasnej tlače, ktoré zabezpečujú prípravu dobre čitateľných dokumentov nielen pre slabozraké osoby a seniorov,“ informoval Stanislav Sokol z ÚNSS.

Program ďalej ponúka prezentáciu debarierizovaného Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni a pražskej interaktívnej Neviditeľnej výstavy, ktorej zástupcovia oboznámia účastníkov so životom nevidiacich prostredníctvom praktických úkonov z ich každodenného života.

Konferencia s názvom Kvalifikované sprístupňovanie kultúrnych inštitúcií a podujatí osobám so zrakovým postihnutím, prostriedok ich spoločenského začleňovania a informovanosti, sa začala v utorok 9. decembra a potrvá do štvrtka 11. decembra v Ústave vzdelávania a služieb v Bratislave. Záštitu nad podujatím prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM