Martin Zvolensky Futbal

Spomíname na "Čiernu Mačku"

1. septembra si pripomíname tretie výročie, čo nás opustila legenda česko – slovenského futbalu, dlhoročná opora reprezentačného družstva aj Slovana Bratislava a najlepší brankár šampionátu na MS v Chile v roku 1962, Viliam SCHROJF.

Pražský rodák, začínal s futbalom v hlavnom meste Československa. Vojenskú službu odchytal v Olomouci za Křídla vlasti, ale najväčšie úspechy dosiahol práve s bratislavským Slovanom. Vtedajší tréner belasých Leopold Šťastný si ho vybral do mužstva, kde zotrval desať sezón. Už v prvej sa stal majstrom. Počas Schrojfovho pôsobenia mužstvo z Tehelného poľa patrilo k najvážnejším ašpirantom na titul a v roku 1962 a 1963 získal so Slovanom víťazstvo v Československom pohári. Po odchode zo Slovana hrával aj v Lokomotíve Košice, v Austrálii, a záver kariéry strávil vo viacerých kluboch rakúskej ligy. V domácej súťaži odohral 240 zápasov. Úspechy slávil aj v reprezentácii. V pamätnom vystúpení na MS v Chile v roku 1962 sa stal najlepším brankárom a Československo, ako najlepšie európske mužstvo, doviedol až do finále. Pamätné sú najmä zápasy s Maďarskom, kde nedostal gól a tiež semifinálový proti Juhoslávii. Reprezentačnú kariéru ukončil po 39.zápasoch v národnom tíme.
Fanúšikovia futbalu si pamätajú čierny dres a hlavne povestnú mrštnosť, pre ktorú ho volali Čierna Mačka. Svojimi zákrokmi často privádzal súperov do šialenstva a vlastných fanúšikov do príjemného tranzu. Ďakujeme za krásne futbalové chvíle a s úctou spomíname.

Zdroj: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM