Samospráva

Splátkový kalendár. Daň z nehnuteľnosti môžete zaplatiť postupne

Koronavírus a mimoriadne opatrenia s ním spojené majú a budú mať veľký dopad na ekonomiku.

Ilustračný obrázok k článku Splátkový kalendár. Daň z nehnuteľnosti môžete zaplatiť postupne
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Mnohí Bratislavčania a Bratislavčanky prídu o časť príjmov. Vedenie mesta preto rozhodlo o rozdelení tohtoročnej dane z nehnuteľností pre všetky fyzické osoby a fyzické osoby živnostníkov na tri splátky. Posúva sa zároveň aj termín doručovania výmerov.

„V prípade, že bude možné začať doručovať rozhodnutia v máji, predpokladaná splatnosť prvej splátky dane z nehnuteľností by mohla byť približne na prelome júla a augusta,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Spracovanie dane

Odklad má aj iný dôvod. Situácia s koronavírusom a následné prijaté opatrenia totiž ovplyvnili aj spracovanie daní z nehnuteľností pre fyzické osoby.

„Posielanie daňových výmerov, ktoré by mesto za štandardných okolností začalo doručovať obyvateľom už v najbližších dňoch, sa predbežne posúva o štyri až šesť týždňov. Znamená to, že oznámenia o uložení zásielky by mohli byť ľuďom doručené posledné dva týždne v máji, respektíve prvé dva týždne v júni. Následne plynie štandardná 18-dňová lehota na prevzatie zásielky,“ dodáva Peter Bubla.

Od dátumu prevzatia rozhodnutia sa následne odvíja aj lehota na úhradu, ktorá je 45 dní. Splatnosť dane z nehnuteľností by tak mala byť na prelome júla a augusta. Situácia sa ale každým dňom mení. O definitívnom dátume rozposielania daňových výmerov ako aj o nastavení dátumov druhej a tretej splátky bude magistrát včas informovať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM