Kultúra

Špeciálne poďakovanie zdravotníkom, vedcom a učiteľom: Herci si pre nich pripravili prekvapenie

Slovenské národné divadlo vyjadruje hlboký rešpekt ľuďom v prvej línii netradičnou formou.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne poďakovanie zdravotníkom, vedcom a učiteľom: Herci si pre nich pripravili prekvapenie
Zdroj: TASR

Matej Drlička sa len nedávno stal novým šéfom Slovensko národného divadla a už prichádza s originálnou myšlienkou. Rozhodol sa netradičnou formou poďakovať ľuďom, ktorí v týchto ťažkých časoch nasadzujú svoje životy.

Poslanie

Ako pripomína Matej Drlička, umelci v SND vnímajú svoje poslanie ako službu verejnosti a v týchto ťažkých časoch hľadajú nové cesty, ako ho napĺňať.

„Veríme, že kultúra má transformačnú silu a prináša obrodu, ktorá je práve teraz veľmi potrebná. Dovolili sme si preto osloviť tých, na ktorých pleciach v súčasnosti leží najväčšia záťaž – zdravotníkov a učiteľov, ako aj tých, ktorí sú jediní schopní priniesť východisko zo súčasnej situácie – teda vedcov. Chceli sme im prejaviť úctu a vďaku pozvaním na naše predstavenia a sprostredkovať im tak kúsok nášho sveta,“ vysvetľuje nový šéf SND.

Divadlo teraz posiela oficiálnu pozvánku jednotlivým zdravotníkom, učiteľom a vedcom.

Rešpekt

Umelci takto vyjadrujú hlboký rešpekt k najviac zasiahnutým povolaniam, ktorým chcú takýmto spôsobom ponúknuť kúsok svojho sveta.

„Sveta, v ktorom zabúdaním na každodennosť, paradoxne, občas lepšie rozumieme dianiu okolo nás. Sveta, ktorý nám samým často dodáva silu inej perspektívy v momentoch, keď ju strácame. Rolu kultúry vnímame ako nesmierne dôležitý prvok života v spoločnosti a veríme, že vám prinesie silu a obrodu, bez ktorej je ťažké čeliť náporu týchto dní,“ vraví Matej Drlička.

Kritika

Žiaľ, ani táto pekná iniciatíva a nezaobišla bez hejtu.

„Učiteľom? Kde sú ľudia, ktorí skutočne pracovali a pracujú neustále v prvej línii ako predavačky, poštári, kuriéri, zásobovači?“ pýta sa pod statusom SND Dana.

„Verte, že aj my učitelia sme skutočne pracovali počas celej korony a je mi ľúto, keď musím čítať toto…Pekný večer želám,“ kontruje jej Monika.

„Rolu učiteľov vnímame ako kľúčovú hodnotovú výstuž našej spoločnosti, preto sme prvé predstavenie darovali práve im. Vami spomínané povolania však považujeme tiež za nezastupiteľné pri funkčnom chode našej spoločnosti. S venovaním konkrétnych predstavení jednotlivým povolaniam chceme pokračovať počas celého trvania pandemického obdobia. Môžeme Vás ubezpečiť, že plánujeme predstavenie aj pre povolania, ktoré ste vymenovali,“ uzatvára Slovenské národné divadlo.

NAŠE PREDSTAVENIA VENUJEME ZDRAVOTNÍKOM, VEDCOM A UČITEĽOM Vážení diváci, my v Slovenskom národnom divadle vnímame...

Posted by Slovenské národné divadlo on Friday, February 12, 2021

Kultúra v čase COVID-u

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM