KAW Samospráva

Spadnutý múr straší obyvateľov Dlhých dielov už polroka. Kedy sa začne s jeho opravou?

Veci okolo múra sa hýbu, aj keď sa to zatiaľ nezdá. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie a realizačného projektu na zabezpečenie sanačných prác.

Ilustračný obrázok k článku Spadnutý múr straší obyvateľov Dlhých dielov už polroka. Kedy sa začne s jeho opravou?
5
Galéria

V polovici januára tohto roka sa na Ulici Ľudovíta Fullu v Karlovej Vsi zosunul svah a následne aj oporný múr v blízkosti bytového domu. Na mieste vtedy zasahovali záchranné zložky i statik. Odvtedy však akoby zastal čas. Magistrát, do ktorého správy múr patrí, miesto oplotil, zmenil organizáciu dopravy – a to je zatiaľ všetko.

Veci sa hýbu

Z magistrátu sme sa dozvedeli, že sanačnými prácami na opornom múre na ul. Ľudovíta Fullu poverilo hlavné mesto v apríli 2019 svoju organizáciu Generálny investor Bratislavy (GIB). Zároveň jej na tento účel boli vyčlenené aj finančné prostriedky v rozpočte.

„Na základe zisteného skutkového stavu z opakovaných obhliadok a po následnej konzultácii so statikom bolo pracovníkmi GIB navrhnuté predbežné technické riešenie sanácie oporného múru, na základe ktorého boli spracované podklady pre výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie,“ informoval Bratislava24 hovorca Hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Veci okolo múra sa hýbu, aj keď sa to zatiaľ nezdá. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie a realizačného projektu na zabezpečenie sanačných prác.

„Následne, po dodaní projektovej dokumentácie a kompletizácii vyjadrení dotknutých orgánov a organizácií, požiada investor stavebný úrad o vydanie stavebného povolenia na predmetné práce. Po vydaní stavebného povolenia investor stavby vyhlási verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa stavby. Po podpísaní zmluvy so zhotoviteľom stavby bude odovzdané stavenisko a stavba môže začať,“ dodáva Bubla.

Pracovať sa začne koncom roka

Od zrútenia múru uplynulo už polroka, čo je dosť dlhá doba na to, aby bolo vidieť výsledok. Uvedomuje si to aj magistrát. „Avšak stále prebiehajú potrebné procesy, ktoré stavbe musia predchádzať. Generálny investor Bratislava je verejnoprávna inštitúcia, ktorá pri nakladaní s verejnými finančnými prostriedkami musí dodržiavať Zákon o verejnom obstarávaní a Stavebný zákon so všetkými náležitosťami a lehotami,“ vysvetľuje Bubla a dodáva, že práce na obnove múra by sa mali začať koncom roku 2019.

Spadnutý múr na Dlhých dieloch
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM