Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Nevina, predstavia sa v nej herecké hviezdy

Činohra Slovenského národného divadla uvedie v sobotu 6. februára v novej budove SND premiéru inscenácie Nevina, ktorej autorkou je nemecká dramatička Dea Loher. Režisérsky sa hry ujal Eduard Kudláč a v jednotlivých postavách sa predstavia Ľuboš Kostelný, Tomáš Maštalír či Emília Vášáryová.

Ilustračný obrázok k článku Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Nevina, predstavia sa v nej herecké hviezdy
Zdroj: Dnes24.sk

Hra Nevina zažiarila ako kométa na veľkých európskych scénach a sľubuje mimoriadny ľudský aj umelecký zážitok. Krása, ktorá zvláštnym smútkom vyráža dych. Tragikomédia postavičiek, postáv a hrdinov, ktorí metaforicky otriasajú reflexiou našej európsky zdieľanej prítomnosti a skúsenosti.

Príbeh sa odohráva pri mori, kde dvaja ilegálni prisťahovalci vidia, ako v hlbinách mora mizne mladá žena. Začne ich trápiť, že jej nijako nepomohli. S vinou – nevinou sa musia vyrovnať aj ďalší, žena, ktorá túži po dieťati, filozofka, ktorá páli svoje knihy, muž, ktorý odprevádza ľudí na poslednú cestu, mama, ktorá sa nevie odpútať od dospelých detí.

„Nemecká dramatička Dea Loher je už dlho veľkou stálicou nielen na nemeckom a európskom nebi, ale dá sa povedať na svetovom divadelnom nebi. Sme súčasníkmi veľkej umeleckej a spisovateľskej osobnosti. Som šťastná, že prišiel ten čas, keď sme po sezónach pod vedením pána Poláka nadviazali partnerský dialóg s naším divákom, takže obidve strany, nielen publikum, ale aj my sme dostatočne zrelí, aby sme predstavili slovenskému a bratislavskému publiku jednu z vôbec najlepších súčasných svetových dramatičiek a jej hru Nevina,“ uviedla po dnešnej generálke inscenácie dramaturgička Darina Abrahámová.

Dea Loher vyštudovala filozofiu a germanistiku v Mníchove a dramatickú tvorbu v Berlíne. Veľký úspech jej priniesla v roku 1992 hra Tetovanie. V rokoch 1993 a 1994 ju časopis Theater Heute zvolil za mladú dramatičku roka. Jej divadelné hry Tetovanie, Adam duch, Medea z Manhattanu, Klárine vzťahy, Posledný oheň, Zlodeji, Pri čiernom jazere či Gaunerská hra sú preložené do viac ako 15 jazykov a boli uvedené v mnohých krajinách. Hru Nevina napísala v roku 2003.

Prečítajte si tiež: Opera Slovenského národného divadla predstavuje dramaturgický plán na novú sezónu

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM