Eva Sládková Samospráva

Mestská časť chce, aby Národné kultúrne centrum vzniklo v Novom Meste

Plánovaná výstavba Národného kultúrneho a kongresového centra už vyvolala vášne.

Ilustračný obrázok k článku Mestská časť chce, aby Národné kultúrne centrum vzniklo v Novom Meste
6
Galéria

Kritikom sa nepáči najmä to, že vláda odklepla tesne pred voľbami 60 miliónov eur na jeho výstavbu. Pravdou je, že Bratislave takéto centrum veľmi chýba. Upozorňujú na to niektorí hudobníci. Sťažujú sa, že v našom meste nie je dôstojné miesto s kvalitným zázemím, kde by mohli hrať veľké koncerty. Nemáme tu ani dobré miesto na organizovanie kongresových podujatí.

Think-thank a umelci

Umelci na čele s Martinom Valihorom sa spojili s mimovládnou organizáciou známou organizovaním prestížnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC Bratislava Global Security Forum. Založili spolu občianske združenie, ktoré si nechalo vypracovať štúdiu, a zistilo, že Bratislava takéto centrum naozaj potrebuje. Štát požiadalo o finančnú pomoc.

Hľadá sa miesto

Zatiaľ nie je jasné, kde by toto multifunkčné centrum malo stáť. Do diskusie teraz vstúpil starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Tvrdí, že netreba hľadať zelenú lúku. Podľa neho je pre to ideálna lokalita oblasť Trnavského mýta. „Keď pred dvomi rokmi súkromný investor kúpil Dom odborov a okolité pozemky, apeloval som na fakt, aby bola zachovaná jeho kultúrno-spoločenská funkcia,“ vraví starosta.

Kapacita

Bývalý Dom odborov chátra. Je to jedna zo socialistických budov, ktorá stále vyzerá ako v časoch socializmu. Na druhej strane, náhradu za tento priestor dodnes nemáme. „Istropolis má jedinečnú sálu, v ktorej sa po desaťročia konajú významné kultúrne podujatia. S unikátnou akustikou a 1280 sedadlami ide o najväčšiu kultúrnu sálu na Slovensku,“ pripomína Rudolf Kusý. Iniciátori projektu Národného kultúrneho a kongresového centra však majú predstavu, že by malo kapacitu až 3 000 miest, Je teda otázne, ako budú na takýto nápad reagovať. Starosta však dúfa, že budú hľadať prieniky a prípadné možnosti spolupráce.

Istropolis na Trnavskom mýte
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM