Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.7

Máme tu posledný zo série rozhovorov so županom Pavlom Frešom v tomto roku. Župan Pavol Frešo má niekoľko noviniek, o ktoré sa rozhodol podeliť s vami, čitateľmi nášho portálu. Ako sa teda posledný čas na župe županovalo? Na to už nám odpovie župan P

Pán župan, ja by som vám v prvom momente chcel pogratulovať k narodeniu krásneho synčeka. Porozprávajte nám o ňom viac.

Tretie dieťa sa mi narodilo v nedeľu po Župnej zabíjačke. Najdôležitejšie je, že je zdravý on a aj manželka Zora. Vážil niečo cez 4 kilá a meral 54 centimetrov.

No tak to má po tatovi. Ako sa synček volá?

No je to poriadny chlap, nezapriem ho :D. Po dohode s manželkou sme mu vybrali dve mená. Volá sa Alan Alexander.

Želám mu do života čo najviac zdravia a šťastia. Poďme teraz trochu na úrad, máte niečo nové?

**Asi najväčšou novinkou, ktorá ma teší je, že Župná zabíjačka – vrchol Župnej jesene dopadol veľmi dobre. Mám množstvo ohlasov o tom, že táto akcia bola veľmi dobre zvládnutá a že sa tešia na budúce ročníky, takže mám taký dobrý pocit, že sa nám podarilo založiť jednu veľmi serióznu tradíciu. Ešte nás čakajú župné Vianoce v Stupave na ktoré sa veľmi teším a samozrejme, všetkých pozývam. Pôjde o zakončenie Župnej jesene. **

Vy ste mali okrem týchto milých akcií aj jedno veľmi dôležité zastupiteľstvo. Porozprávajte nám ako prebiehalo.

Je pravdou, že ostatné zastupiteľstvo bolo jedným z najdôležitejších, pretože medzi rokovacími bodmi bol aj návrh rozpočtu pre rok 2012. Rozpočet prešiel a to drvivou väčšinou. Nikto nebol proti, čo znamená, že je pripravený kvalitne. Veľmi ma teší, že týmto rozpočtom sa nám podarilo zastabilizovať dlh, a teda už nebude narastať. Rozpočet je vyrovnaný a to je dôležité.

Ako motorista som však zachytil ešte jeden veľmi dôležitý materiál, povedzte viac o Triblavine.

Áno, poslanci zastupiteľstva BSK zahlasovali za podpísanie zmluvy s ministerstvom dopravy a NDS. Táto zmluva hovorí o vybudovaní križovatky Triblavina. Táto križovatka reálne pomôže doprave v danom území ale hlavne, ľuďom sa bude žiť jednoduchšie. Verím, že ľudia v dotknutom území sú nešťastní, keď sa im cez obce premávajú kamióny a znečisťujú životné prostredie. Bratislavská župa sa preto snaží čo najefektívnejšie riešiť takéto situácie. Keď bude Triblavina hotová, životná úroveň ľudí sa výrazne zlepší a to je našim cieľom.

Ešte jedna otázka so županovania. Zachytil som takú informáciu, že ľudia z kraja sa už pomaly ale iste môžu tešiť na integrovanú dopravu. Čo je na tom pravdy?

Tak tento týždeň sme slávnostne spustili skúšobnú prevádzku 205 označovačov v autobusoch Slovak Lines. V týchto dňoch prebieha zaškoľovanie vodičov a v polovici januára nabehneme na reálnu skúšobnú prevádzku, ktorej výsledkom bude, že budeme mať istú štatistiku toho, koľko ľudí využíva prímestskú dopravu. Cieľom integrovaného dopravného systému je hlavne zvýšenie počtu cestujúcich, ktorí si budú môcť zakúpiť jednoducho jeden lístok na všetky druhy verejnej dopravy v kraji. V súvislosti s tým Bratislavská župa nakúpila nové tarifné zariadenia pre vozidlá dopravcu Slovak Lines. Následne by mal podobné zariadenia namontovať aj Dopravný podnik hlavného mesta a ŽSR. Tender na označovače pre mestskú hromadnú dopravu robí hlavné mesto Bratislava, v súčasnosti prebieha tender. Tender na označovače pre železnice bude robiť Bratislavský kraj, projekt podá v najbližšej vyhlásenej výzve OPBK.

Čas Vianoc je časom, kedy sa stretávajú rodinný príslušníci a blízki priatelia, ktorí spolu trávia čas. Je však aj množstvo takých, čo sú osamelí a nemajú nikoho. Myslí BSK aj na túto skupinu ľudí?

Môžem zodpovedne povedať, že myslí. A vysvetlím aj prečo. Hneď ako som prišiel na župu rozhodli sme sa urobiť v predvianočnom období zbierku pre ľudí, ktorí sú v našich zariadeniach a nemajú toľko šťastia ako my. Táto tradícia sa opakuje aj tento rok. Ja by som aj touto cestou chcel požiadať všetkých obyvateľov kraja, aby do zbierky prispeli. Ja verím, že tak ako minulý rok, aj tieto sviatočné dni ich spolu urobíme trošku šťastnejšími.

Mám ale informácie, že Vy na Vianoce teda 24. Decembra nebudete sedieť iba doma pri televízore. Čo sa chystá?

Samozrejme, že budem čas tráviť predovšetkým s rodinou, no predtým ako sa tak stane mám ešte jeden veľmi milý program. Navštívime niektoré DSS v našej pôsobnosti a osamelých ľudí v nich. Toto je tiež tradícia, ktorú sme po mojom nástupe na župu zaviedli a verím, že aj tento rok ju dodržím.

Ďakujem za rozhovor

Autor: Bratislava24, Maroš Palesch foto: Pavol Frešo a archív BSK

Zupanovanie 7
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM