Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.4

Je tu čas porozprávať sa so županom Pavlom Frešom o tom, čo sa udialo v Bratislavskom kraji za posledné dva týždne. Môžem prezradiť, že toho bolo dosť a preto bez ďalších okolkov poďme rovno na to.

Pán Župan ako ste odštartovali nový školský rok?

Nemôžem povedať, že by som sa nudil. Každopádne momentálne prebiehajú dve veľmi zaujímavé akcie. Jednou je Európsky týždeň mobility a tou druhou Župná jeseň.

Európsky týždeň mobility, znamená poukázanie na alternatívne možnosti dopravy?

Áno, presne tak. Dnešný svet a naša planéta potrebuje, aby sme sa ku nej správali ohľaduplnejšie a zodpovednejšie. Práve využívanie masových dopravných prostriedkov, bicyklov, in-line korčúľ či iných druhov dopravných prostriedkov je tou cestou, ktorou by sa mali ľudia uberať.

Vy sám sa aspoň počas tohto týždňa snažíte využívať iný dopravný prostriedok ako auto?

Už v minulom rozhovore sme sa bavili o tom, že často využívam bicykel a baví ma to. Tento týždeň však župa spolu s partnermi tejto akcie pripravila viacero akcií, ktoré sa týkajú práve alternatívnej mobility.

Skúste nám priblížiť aspoň niektoré z nich…

Tak čo sa týka mňa ako Župana, jeden deň – konkrétne v utorok precestujem časť regiónu mestskou hromadnou dopravou, regionálnymi autobusmi, vlakom a elektrobicykli. Z vlaku vystúpim vo Vysokej pri Morave a späť do Bratislavy sa odveziem na mojom obľúbenom dopravnom prostriedku – na bicykli. Samozrejme, že sú pripravené podujatia aj pre občanov. V rámci Európskeho týždňa mobility pripravila župa aj ďalšie akcie, napríklad dopravnú výchovu aj súťaže pre deti, prezentácie o elektromobiloch a elektrobicykloch či poklepanie základného kameňa k cykolomosta medzi Slovenskom a Rakúskom.

**Cyklomost medzi Slovenskom a Rakúskom? **

Presne tak. Základný kameň k cyklomostu, ktorý spojí Devínsku Novú Ves a rakúsky Schlosshof poklepeme v posledný deň Európskeho týždňa mobility – v nedeľu.

Dúfajme teda, že nenastanú komplikácie a už čoskoro sa budeme môcť na bicykli vydať cez rieku Moravu do Rakúska…

Myslím si, že nás to čaká už čoskoro a veľmi sa na to teším.

Poďme teraz k ďalšej akcii, ktorá Vás momentálne zamestnáva – Župná jeseň – čo znamená?

Župná jeseň priblíži a zviditeľní špecifiká Bratislavského kraja. Podujatie sme slávnostne otvorili minulý štvrtok v priestoroch Cvernovky za účasti viac ako 30 primátorov a starostov v rámci kraja. Nosným pilierom Župnej jesene je takmer 20 kultúrno-spoločenských tradičných ale aj nových akcií. Okrem toho je tohtoročná Župná jeseň zároveň aj pripomenutím si 10. Výročia župy. Počas 10. Rokov totiž ľudia dostali svojich priamo volených predstaviteľov ďaleko bližšie, ako to bolo predtým, čiže nebudú odkázaní na úradníkov na ministerstvách, ale na priamo volených županov a zastupiteľstvá,

Čo znamená Župná jeseň pre vás?

Ja som bol veľmi prekvapený, aj keď som tomu už pri zrode myšlienky o Župnej jeseni veril, že sa stretla s veľmi kladným prístupom ľudí ale aj starostov či primátorov. Odkedy sa dozvedeli o tom, že sme takéto niečo vymysleli, volajú mi a chcú aby aj ich obecné či mestské kultúrne podujatie bolo do Župnej jesene zaradené. Každopádne, cieľ je jasný. Budeme ľudí pozývať, aby sa zúčastnili aj na podujatiach v okrese Pezinok, Senec a Malacky. Inými slovami, aby svoju víkendovú turistiku namierili aj do nášho regiónu a nemuseli ju tráviť v Nízkych Tatrách alebo v Rakúsku.

No tak držím palce. Vy však už máte za sebou prvé z kultúrno-spoločenských akcií zaradené v Župnej jeseni. Ako bolo?

Župná jeseň začala v Čunove, pokračovala pezinským vinobraním. Tieto oberačkové slávnosti vyvrcholili v nedeľu alegorickým sprievodom, ktorý som si užil nielen s obyvateľmi ale aj s pánom prezidentom Ivanom Gašparovičom. Myslím si, že ľudia našu aktivitu prijali veľmi pozitívne a verím, že aj ďalšie akcie budú rovnako úspešné. Veď už tento víkend nás čaká vinobranie v Modre a v Rači ako aj iné akcie. Veľmi sa teším.

Na vinobranie sa teším aj ja. Ďakujem za rozhovor a možno že sa pri poháriku vínka uvidíme práve v Rači či Modre.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch Foto: archív BSK

SO ZUPANOM O ZUPANOVANI 4
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM