Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.2

BRATISLAVA. Opäť sa stretávame po dvoch týždňoch. Prázdniny sa nám prehupli do druhej polovice, no slnka a teplého počasia nám príliš nadeleného nebolo. Všetci prázdninujúci sa tak mohli venovať aktivitám, ktoré rozvíjajú ich ducha. Kultúrne podujati

Začnime od konca a teda, ako trávi leto a letné dni župan Pavol Frešo?

Pracovne. A nie je to klišé. Ja už som raz taký. Samozrejme, že aj tento rok som si našiel chvíľu času, zobral som rodinu a vybrali sme sa na bicykloch do zahraničia. Nešlo však o typické vylehovanie na pláži. Žijem aktívnym životom a to sa podpisuje aj na mojich voľných chvíľach.

To znamená, že nerád trávite čas pri mori na lehátku s limonádou v ruke?

Nehovorím, že to je zlá predstava. Ja si však myslím, že človek si vie oddýchnuť aj inak. Napríklad na bicykli.

**Dobre poďme teraz trochu do Bratislavského samosprávneho kraja. Počul som, že pripravujete veľkú akciu s názvom Župná jeseň. O čo ide? ** Som toho názoru, že tu v našej župe sa skrýva množstvo talentov a krás. Je potrebné, aby tak návštevníci ale aj obyvatelia mali priestor objavovať a obdivovať to, čo im župa ponúka. Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať Župnú jeseň. Nosným pilierom celej akcie bude 10 veľkých kultúrno-spoločenských akcií v regióne BSK. Našim cieľom je, aby sa zo Župnej jesene stala tradícia.

Máte na mysli niečo podobné ako je Kultúrne leto v hlavnom meste?

Nemôžem povedať, že to má byť ekvivalent Kultúrneho leta. Samozrejme, že budeme radi, ak sa zo Župnej jesene stane podobná tradícia. Každopádne, my sa chceme zamerať na celý región. Nechceme sústrediť všetko do hlavného mesta, aj keď časť z akcií sa samozrejme bude konať v Bratislave.

Poďme si teraz priblížiť konkrétne, na aké akcie sa môžu obyvatelia a návštevníci te­šiť?

Pôjde o mix tradičných akcií, ale pripravujeme aj nové akcie, ktorými chce župa zviditeľniť práve regionálne špecifiká. Z tých najznámejších spomeniem napríklad Dni zelá v Stupave, na ktoré sa už teraz tešíme. Taktiež Jablkové hody či Majstrovstvá vo varení halászlé. Na svoje si prídu aj milovníci kvalitných vín, pretože môžu navštíviť Vínnu cestu.

Dobre tieto akcie už dôverne poznáme. Čo však župa pripravuje ako novinky?

Tak určite neprezradím všetko. Istý závan prekvapenia a tajomstva treba zachovať. Čo však prezradím je, ako Župná jeseň vyvrcholí. Začiatkom decembra pripravujeme Župnú zabíjačku so všetkým čo k tomu patrí.

Župná zabíjačka?

Áno, ale nebojte sa. Nepôjde o žiadny masaker (smiech). Návštevníci si budú môcť pochutnať na tradičných výrobkoch, ktoré vznikajú pri tradičných zabíjačkách na dedinách.

No tak to sa máme načo tešiť, lebo taká dobrá jaternica, či klobáska alebo oškvarky, tomu sa hovorí „nebíčko v papuľke“ :D. Pán župan poďme teraz trošku športovať. BSK podporuje rôzne druhy športov, prečo?

Treba povedať, že pre mňa ako župana je veľmi dôležité, aby sa mládež zaoberala niečím zmysluplným. A to šport bezpochyby je. Moja filozofia, čo sa týka športu je: Stiahnime deti z ulíc na športoviská a ihriská. Práve preto sme aktívni aj v tejto oblasti. Či už to boli majstrovstvá sveta v hokeji, alebo majstrovstvá sveta v hokejbale, snažíme sa pri organizovaní pomáhať čo najviac. Ale nejde len o športy ako je hokej či futbal. Napríklad, nedávno sme pomohli pri organizovaní florbalového turnaja a budeme v podobných akciách pokračovať.

Nedá mi neopýtať sa. Prednedávnom vyšla správa o tom, že sa vaša rodinka rozrastie?

Nuž a okrem toho, že táto správa vyšla – je aj pravdivá.

Tak to mi dovoľte zagratulovať vám. Už viete či to bude chlapček alebo dievčatko?

Bude to chlapček.

Takže sa tešíte na ďalšieho člena rodiny na bicykli? A prezraďte, už ste rozmýšľali nad menami?

Náš pelotón sa rozrastie, mám z toho veľkú radosť. A mená? Neprezradím viac, no iba to, že sú v hre tri mená a všetky začínajú na písmeno A.

Ďakujem za rozhovor.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch

ZUPANENIE PART 2
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM