Aktualizované Rôzne Správy

So zdržaním na hraniciach s Českom a Rakúskom počítajte aj naďalej: Kontroly sa PREDĹŽIA

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom sa predĺžia o 45 dní, nie o 15 ako vo štvrtok informoval český premiér Petr Fiala.

Ilustračný obrázok k článku So zdržaním na hraniciach s Českom a Rakúskom počítajte aj naďalej: Kontroly sa PREDĹŽIA
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Petr Fiala na tlačovej konferencii po štvrtkovom rokovaní vlády uviedol, že Česko kontroly predĺži o 15 dní. Jeho slová však neskôr korigoval rezort vnútra. Pre TASR to potvrdil hovorca českého ministerstva vnútra Ondřej Krátoška, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Dlhšie kontroly

Krátoška upresnil, že jedno predĺženie je skutočne o 15 dní, vláda však vo štvrtok schválila naraz dve predĺženia, druhé o 30 dní. „To prvé, o tých 15 dní je podľa článku 28, odstavec tri a ďalších 30 dní je podľa článku 25, odstavec tri Schengenského hraničného kódexu,“ povedal Krátoška.

Kontroly na hraničných priechodoch tak budú trvať až do 12. decembra. Podľa rezortu vnútra bude polícii minimálne ďalších 15 dní naďalej pomáhať 80 vojakov a 60 príslušníkov Colnej správy ČR.

Od zavedenia dočasných kontrol na česko-slovenskej hranici zadržali príslušníci českej polície, colnej správy a armády takmer 5500 nelegálnych migrantov a 74 prevádzačov.

Dočasné kontroly na 27 bývalých hraničných priechodoch a na tzv. zelenej hranici sa začali 29. septembra pre nárast utečencov pôvodom najmä zo Sýrie, ktorí smerujú do Nemecka a Rakúska.

Predlžujú aj Rakúšania

Aktualizované 13:40 Rakúsko predĺžilo v piatok kontroly na hraniciach so Slovenskom predbežne o 15 dní, neskôr zváži ich predĺženie o ďalších 30 dní. Pôvodne mali hraničné kontroly na rakúsko-slovenských hraniciach platiť do piatka 28. októbra.

TASR o tom informuje na základe správ prevzatých z denníka Kronen Zeitung a servera OE24.at, ktoré sa odvolávajú na rezort vnútra vo Viedni.

„Hraničné kontroly so Slovenskom sú naďalej potrebné, pretože prevádzači inak okamžite reagujú a menia svoje trasy,“ zdôvodnil rozhodnutie šéf rakúskeho rezortu vnútra Gerhard Karner. Dodal, že Rakúsko bude naďalej dôrazne bojovať proti „prevádzačskej mafii“.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM