Rôzne

SNG obnoví ovocný sad v Schaubmarovom mlyne v Pezinku

Tohtoročným cieľom Slovenskej národnej galérie je obnova ovocného sadu a jeho sprístupnenie verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku SNG obnoví ovocný sad v Schaubmarovom mlyne v Pezinku
Zdroj: Facebook

Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje v obnove areálu historického Schaubmarovho mlyna v Pezinku. Od 70. rokov 20. storočia sa tu ako súčasť národnej zbierkotvornej inštitúcie nachádza expozícia o mlynárstve i galéria výtvarného umenia. „Tohtoročným cieľom je obnova ovocného sadu a jeho sprístupnenie verejnosti,“ informovala Ladislava Gnacková z oddelenia marketingu a tvorby programov SNG.

Výsadba nových stromov

Ako spresnila, obnova ovocného sadu znamená výsadbu 33 nových stromov a viac ako 100 ovocných a okrasných kríkov. „Pri ich výbere sme sa riadili predstavou prirodzenej záhrady – ovocného sadu, ktorý pripomína detstvo u starých rodičov na dedine,“ uviedla Gnacková.

Medzi drevinami budú preto duly, hrušky, višne, čerešne či moruše, z kríkov ríbezle, maliny aj černice. Zámerom je využiť vysadené stromy a kríky i pri rôznych vzdelávacích, remeselných a výtvarných aktivitách či na výrobu vlastných produktov.

Celková cena plánovanej obnovy sadu je viac ako 13.000 eur. SNG v tejto súvislosti vyhlásila zbierku Posaď sa(d) u nás! Prispievatelia môžu obnovu podporiť do 9. apríla prostredníctvom webu verejnej platformy startlab. „Čím viac vyzbierame, tým viac budeme vedieť pre rozvoj sadu urobiť,“ podotkla Gnacková. Na prispievateľov čakajú vecné odmeny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM