Aktualizované Rôzne

Smutná správa zo Štrkoveckého jazera: Uhynula ďalšia mladá labutienka

Tatko Labutiak prišiel o ďalšie mláďa. Z päťčlennej rodinky zostali už len dvaja - tatko a mladý Pipo.

Zdroj: Facebook

Príbeh Tatka Labutiaka sledujú na stránke Štrkovecké jazero nielen Bratislavčania, ale aj ostatní Slováci doma aj v zahraničí. Tatko Labutiak prišiel o svoju partnerku krátko po vyliahnutí mladých labutí, neskôr aj o jedno z mláďat.

Luna je už v nebíčku

Tatko smútil, bol apatický a chvíľu to vyzeralo, že mu malé labutienky odoberú. Našťastie, pozviechal sa a o mláďatá sa začal vzorne starať. Na labute dohliadal veterinár aj Ružinovčanka Janka, ktorá sa o trojčlennú rodinku stará od samého začiatku.

Labutienky pekne papali a rástli ako z vody. Takúto ranu však čakal len málokto. Rodinka Tatka Labutiaka začiatkom tohto týždňa prišla o ďalšieho člena, labuťku menom Luna. „Lunka zomrela. Našli ju na jazere. Predpoklad je botulizmus. Z potravy hádzanej do jazera sa premnoží baktéria a vzniká botulóza, na ktorú labute zomierajú,“ napísala nám Janka, ktorá na rodinku denne dohliada.

Mladá Luna si za svoj krátky život prežila svoje. Asi najhorším zážitkom pre ňu mohol byť útok psa, ktorý sa odohral minulý týždeň. Muž venčil svoju argentínsku dogu na brehu jazera a nemal ho na vôdzke. Pes zaútočil na labutiu rodinku, no najviac si to odniesla práve Luna, ktorú pes priľahol. Našťastie, viac pes urobiť nestihol. Na majiteľa psa bolo podané trestné oznámenie.

Luna je už v nebíčku. Je veľmi pravdepodobné, že za jej úhynom opäť stojí ľudská nezodpovednosť. Zostáva už len dúfať, že tatko po všetkých strastiach, ktoré prežil, nerezignuje a posledné mláďa, mladého Pipa, nezavrhne.

Jazero bez bielej rodinky

Štátna ochrana prírody dnes v spolupráci s políciou a Jankou, ktorá na labuťky dohliadala, odchytila Tatka Labutiaka a Pipa, posledné malé labúťa. Informoval o tom starosta Ružinova Martin Chren. „Som fakt smutný. Viete, keby sme stále neupozorňovali, že labute sa nemajú kŕmiť chlebom, keby sme všade neosadili tabuľky, keby sme o tom stále nepísali… keby desiatky ľudí neporušovali denne zákaz venčiť psov na brehu jazera a nestresovali vtáctvo ešte viac,“ napísal na sociálne sieti starosta.

„Tato a Pipo pôjdu k veterinárovi, kvalitu vody zmonitorujeme. Či sa na Štrkovec vrátia alebo pôjdu na iné miesto, ešte nevieme. V prvom rade treba preveriť ich zdravotný stav, lebo sú príznaky, že infekcia (ktorá vzniká napríklad z rozkladu zbytkov jedla vo vode), mohla postihnúť aj ich,“ informoval starosta.

Zdroj: Facebook
Labuťka Luna
12
Galéria
Zdroj: Štrkovecké jazero FB

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM