Rôzne Správy

ODVÁŽNÉ plány: Hlavná STANICA by sa konečne mohla podobať moderným stavbám v Európe

Žeby konečne?! Hlavná stanica v Bratislave by po obnove mala byť nielen zelenšia, ale aj bezpečnejšia.

Ilustračný obrázok k článku ODVÁŽNÉ plány: Hlavná STANICA by sa konečne mohla podobať moderným stavbám v Európe
Zdroj: facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Budúca hlavná železničná stanica v Bratislave, kam smerujú vlaky z celého Slovenska, by mala byť zelenšia, udržateľnejšia a s čo najkratšími prestupovými a dochádzkovými vzdialenosťami. Vyplýva to z dokumentu mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý slúži ako zadanie pre urbanisticko-ekonomicko-dopravnú štúdiu.

Hlavná stanica hodná 21. storočia

Pred vyhlásením súťaže na štúdiu aktuálne inštitút realizuje prípravné trhové konzultácie. „Zámerom je vybudovať hlavnú stanicu na vysokej kvalitatívnej úrovni, vyrovnávajúcej sa hlavným staniciam v iných významných európskych mestách, ktoré boli postavené v 21. storočí,“ uviedol MIB v dokumente.

Stanica by mala predstavovať moderný dopravný uzol spájajúci celoeurópsku a celoštátnu železničnú sieť a všetky formy mestskej mobility.

Hlavná stanica by po revitalizácii mala byť tiež napríklad bezpečnejšia. S jednoduchým orientačným systémom a s čo najmenšími výškovými rozdielmi z vlakových nástupíšť k priľahlým zastávkam MHD, parkoviskám, cyklotrasám či peším ťahom.

Viac cestujúcich

MIB v dokumente podotkol, že sa očakáva nárast počtu cestujúcich prechádzajúcich stanicou približne zo 70 000 v súčasnosti približne na 160 000 v roku 2040.

Aktuálnymi predbežnými trhovými konzultáciami chce inštitút overiť reálnosť, objektívnosť a primeranosť požiadaviek. „Aby následné verejné obstarávanie podporovalo otvorenú hospodársku súťaž,“ uviedol vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Zároveň chce prostredníctvom nich určiť predpokladanú hodnotu zákazky a dobu potrebnú na realizáciu diela.

Minulý rok minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), primátor Bratislavy Matúš Vallo a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Miloslav Havrila spoločne podpísali memorandum, ktoré sa týka obnovy hlavnej železničnej stanice v Bratislave. Ide o dlhodobý zámer, ktorý počíta s komplexnou obnovou nielen budovy stanice, ale aj priľahlého okolia.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Marko Erd
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM