Maros Palesch Kultúra

SĽUK predstaví Bratislave svoj nový program

Milovníci a fanúšikovia ľudového umenia a hudby si prídu na svoje. Slovenský Ľudový Umelecký Kolektív 26. novembra predstaví v Bratislave - Rusovciach svoj multimediálny scénický program Skladateľ a ľudová hudba.

Ten je venovaný nedožitým 70. narodeninám Svetozára Stračinu a ponúka nielen umelecký zážitok, ale aj pohľad do duše a životného kréda hudobného skladateľa.

Program venovaný Stračinovi môžu diváci vidieť v piatok 26. novembra o 15.00 h a 18.00 h na Umeleckej scéne SĽUK-u v Rusovciach. Okrem SĽUK-u vystúpia: spevácka skupina folklórneho súboru Marína zo Zvolena, Ján Ambróz a spevácke skupiny a ľudové hudby z obcí Môťová, Oravská Polhora, Suchá Hora, Šumiac, Tekovská Breznica, Terchová. Živé javiskové výstupy sú prepojené hovoreným slovom, ktoré je obohatené o filmové ukážky zo života a diela S. Stračinu.

Stračinove monumentálne dielo obsahuje hudbu k filmom a televíznym inscenáciám, scénickú hudbu pre rozhlas, divadlá, pantomímu, malé javiskové formy aj rozhlas.

Stračina napísal viac ako 130 opusov pre Lúčnicu a SĽUK, množstvo kompozícií pre OĽUN. Spolupracoval s mnohými ľudovými i profesionálnymi spevákmi. Známe sú jeho jedinečné nahrávky folklóru v experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu a ďalšie.
Autor programu Skladateľ a ľudová hudba, Vladimír Kyseľ, dramaturgicky vychádzal a čerpal nielen z profesionálnych, ale aj osobných zážitkov so Stračinom. Pri výbere účinkujúcich sa zameral na autentických ľudových spevákov a muzikantov.

Mirka Begová

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM