Alexandra Húsková Správy

Slovenskí dovolenkári čakajú v Monastire na prílet vládneho špeciálu. Z Bratislavy by mal vyštartovať dnes o 19:00 hodine

Na letisku v tuniskom Monastire momentálne čaká na predčasný návrat na Slovensko 107 dovolenkárov. Má po nich priletieť slovenský vládny špeciál, ktorý má z Bratislavy vyštartovať dnes približne o 19.00 hodine. V Monastire je už prítomný aj konzul z veľvyslanectva v Káhire.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí dovolenkári čakajú v Monastire na prílet vládneho špeciálu. Z Bratislavy by mal vyštartovať dnes o 19:00 hodine
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Lietadlo bolo pripravené na odlet už od piatka (26. júna) podvečera, doteraz mu však tuniské úrady neudelili povolenie na prílet.

Podľa hovorcu rezortu diplomacie Petra Stana do Monastiru na základe pokynu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka dorazil konzul zo slovenského veľvyslanectva v Káhire. „Odtiaľ pokrývame Tunisko a komunikujeme s miestnymi úradmi a teraz už aj s delegátmi cestovných kancelárií,“ uviedol dnes na krátkom brífingu. Ministerstvo je v kontakte s úradmi v Tunisku aj cez tuniské veľvyslanectvo vo Viedni.

V registračnom systéme slovenského rezortu diplomacie je zaregistrovaných 151 ľudí, ktorí sa v súčasnosti môžu v Tunisku nachádzať. „Z našej komunikácie s cestovnými kanceláriami ale vyplýva, že tu dovolenkuje viac ako 600 Slovákov. Nevylučujeme, že toto číslo môže byť vyššie,“ uviedol Stano.

Piatkový teroristický útok v pobrežnom letovisku pri meste Súsa si vyžiadal životy najmenej 39 ľudí. K útoku došlo na pláži pri hotelovom zariadení, kam sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal strieľať do turistov z útočnej pušky typu Kalašnikov, ktorú ukrýval pod slnečníkom.

Útočníkom, ktorý pri zásahu bezpečnostných zložiek prišiel o život, bol 23-ročný študent. Medzi obeťami sú turisti z Británie, Nemecka či Belgicka. Podľa slovenských orgánov sa Slováci medzi obeťami nenachádzali.

Prečítajte si aj: Prví Slováci sa už vrátili z Tunisu domov. Celkovo by sme tam mali mať 600 dovolenkárov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM