Správy

Slovenské národné povstanie: Životy obetovali aj rómski hrdinovia

Výročie SNP je príležitosťou pripomenúť činy ľudí, ktorí riskovali i obetovali svoj život v boji za slobodu a demokraciu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské národné povstanie: Životy obetovali aj rómski hrdinovia
Zdroj: TASR

Historička a etnologička Zuzana Kumanová upozorňuje, že pod hrdinské príbehy SNP sa podpísali aj Rómovia. Do pozornosti dáva Kumanová činy Antona Facunu. Od októbra 1941 pôsobil tento rodák zo Sklabine v slovenskej armáde, slúžil v ružomberskom delostreleckom pluku a s ním sa zúčastnil aj na bojoch na východnom fronte.

„Po návrate na Slovensko v decembri 1943 ho pridelili k technickej brigáde do Talianska. Tam prebehol k partizánskej skupine Rinoldo, ktorá operovala v oblasti Perugie," ozrejmila historička.

PREČÍTAJTE SI: HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?

Na povstaleckom území

Do bojov v SNP aktívne zasiahol na jar 1944. V Ríme sa skontaktoval s československou vojenskou misiou a ako tlmočník sa s americkou výsadkárskou jednotkou dostal na povstalecké územie. „Zaradený bol do skupiny Day ako sprievodca a pomocník pod krycím menom Anton Novák," priblížila Kumanová.

Počas povstania sa podľa jej slov o husárskych kúskoch Facunu rozprávali legendy, Nemci mali dokonca za jeho hlavu vypísať finančnú odmenu. „Po vojne sa Facuna dočkal československej medaily za účasť na SNP a aj uznania americkej vlády," dodala historička.

PREČÍTAJTE SI: STALO SA NA SLOVENSKU: Bonapárty postihli problémy, Sliač sa predviedol

Rómsky veliteľ

Poukázala aj na to, že ústne svedectvá z predchádzajúcich desaťročí spomínajú dokonca samostatnú partizánsku skupinu, ktorú mal viesť Róm – partizán Oračko. Pochádzal z Chmeľova a práve v okolí obce mala operovať jeho skupina. „Táto téma však nebola doposiaľ dostatočne spracovaná a vyžadovala by hlbší archívny výskum," priznala Kumanová.

Historička a etnologička odhaduje, že počas SNP prišlo o život približne 1400 Rómov. Pripomenula, že po vypuknutí povstania Nemci zintenzívnili represálie voči rómskemu obyvateľstvu. „Dôvodom bolo nielen aktívne pôsobenie Rómov medzi partizánmi, ale aj obvinenie z napomáhania a spolupráce s odbojom,“ uviedla Kumanová.

PREČÍTAJTE SI: Chcete lacnejší „vodičák“? Spravte si ho v zahraničí. Má to však svoje úskalia

Intenzívne akcie voči Rómom

Väčšina týchto protirómskych akcií sa odohrala od novembra 1944 do januára 1945, pričom najintenzívnejšie represálie boli na tzv. povstaleckom území.

„Z geografického hľadiska môžeme vymedziť lokality v okolí Hnúšte, Tisovca, v oblasti Banskej Bystrice a Horehronia," spresnila historička. Ďalšie lokality sa nachádzajú v okolí Zvolena, Detvy, Lovinobane, Krupiny, Svätého Kríža nad Hronom, od Kremnice smerom k turčianskemu regiónu. Ojedinele sa uskutočnili aj na Považí, Záhorí a v humenskom regióne.

Od augusta tohto roku pripomína aktívnu účasť i obete Rómov v SNP pamätná tabuľa v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

Slovenské národné povstanie - rekonštrukcia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM