Kultúra

Slovenské národné divadlo uvádza premiéru opery Kráľ Teodor v Benátkach

Opera SND uvedie v stredu 24. júna v historickej budove premiéru opery Kráľ Teodor v Benátkach. Dielo talianskeho skladateľa Giovanniho Paisiella hudobne naštudoval Marián Lejava, režisérkou je Lenka Horinková, scénu navrhol Jaroslav Valek, kostýmy Martin Kotúček, dramaturgom je Martin Bendik.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské národné divadlo uvádza premiéru opery Kráľ Teodor v Benátkach
Zdroj: TASR

Následne si inscenáciu môžu Bratislavčania a návštevníci mesta pozrieť na Hlavnom námestí v nedeľu 28. júna v rámci Viva Musica! festivalu, čo bude v rámci tohto festivalu vôbec prvé open air operné predstavenie.

Jednou z priorít vedenia Slovenského národného divadla a operného súboru je získavanie mladých – interpretov na javisku a divákov v hľadisku. Opera SND preto prichádza s novým projektom Operného štúdia, ktoré poskytne príležitosť mladým interpretom – spevákom, inštrumentalistom, dirigentom či režisérom získať profesionálne skúsenosti na etablovanej opernej scéne a, samozrejme, upozorniť na seba odbornú verejnosť i divákov.

Pilotný ročník Operného štúdia v 95. divadelnej sezóne SND 2014/2015 sa spája so zaujímavým a v novodobej histórii na slovenských operných scénach neuvádzaným titulom Giovanniho Paisiella Kráľ Teodor v Benátkach (Il re Teodoro in Venezia). Vo výbere titulu je aj kus symboliky. Spomínané dielo bezprostredne súvisí so začiatkami verejného operného života Bratislavy.

Prečítajte si tiež: Zakladateľ Košickej moderny E. Krón má po vyše polstoročí výstavu v Bratislave

Operná spoločnosť grófa Erdödiho ako najvýznamnejšia z prvých stálych, širšej verejnosti prístupných operných scén v Bratislave, uviedla dielo v roku 1785 krátko po jeho viedenskej svetovej premiére ako svoje inauguračné predstavenie. Ako však naznačuje už samotný vizuál plagátu, ktorý je v istom zmysle provokatívny, nejde o titul vytiahnutý zo zaprášenej truhlice, ale o vtipnú, invenčnú a aj z dnešného pohľadu spoločensky pichľavú komédiu.

Obsadenie jednotlivých úloh bolo otvorené študentom vyšších umeleckých škôl aj ich absolventom. Výzva sa stretla s mimoriadnou odozvou, a tak vedenie Opery SND a inscenačný tím mali možnosť obsadiť jednotlivé postavy viacerými sólistami, čo prináša, samozrejme, ďalší želateľný aspekt projektu – zdravú a inšpirujúcu konkurenciu.

Na konkurz prišlo okolo 150 mladých spevákov. Jednotlivé úlohy v alternáciách stvárnia vyše dve desiatky mladých vokálnych umelcov, z ktorých väčšina bude po prvý raz stáť vo svetlách rámp prvej slovenskej opernej scény.

Prečítajte si tiež: Na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava pribudla pamätná dlaždica herca Ivana Palúcha

Predstavia sa Blanka Jílková, Kristýna Vylíčilová, Reinhild Buchmayer, Andrea Nemcová, Štefan Horváth, Klaus Dieter Paar, Marek Tokoš, Ruzil Gatin, Patrik Horňák, Juraj Kuchár, Csaba Kotlár, Josef Škarka, Tomáš Šelc a ďalší mladí umelci.

Pri skúškach znela na javisku slovenčina, čeština, ruština aj nemčina, teda medzinárodná zostava mladých umelcov, ktorá vyšla z konkurzu.

„Robí sa mi veľmi dobre, už len z toho hľadiska, že sú mi blízki vekom, že máme veľmi podobné životné témy a záujmy, žijeme v tej istej dobe. Oni nemajú nánosy z minulosti, nemajú návyky z interpretačnej praxe, ako majú ich starší kolegovia. Toto môžeme preklenúť a rovno sa zaoberať inscenáciou a prácou. Pracovalo sa s nimi veľmi dobre, pretože aj k téme Kráľa Teodora sa postavili veľmi zodpovedne, každá postava hľadala svoju výpoveď a uvažovali o celej koncepcii toho deja a téme podvodníka, ktorý prichádza zo zdevastovanej krajiny ukryť sa do novej krajiny, čo je téma veľmi aktuálna,“ povedala režisérka Lenka Horinková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM