Rôzne

Slovenská pošta vydala dve nové známky - s Mostom SNP a rukopisom v hlaholike

Súčasne s poštovou známkou vychádza aj tzv. obálka prvého dňa FDC s dátumom 4. 5. 2018 a domicilom mesta Bratislava a takzvaný nálepný list s identickou pečiatkou.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská pošta vydala dve nové známky - s Mostom SNP a rukopisom v hlaholike
Zdroj: Slovenská pošta

Na poštách sa dajú zakúpiť dve nové známky. Prvá zobrazuje Most SNP v Bratislave, ktorý bol v roku 2001 vyhlásený za slovenskú stavbu 20. storočia v kategórii mostné stavby. Druhá má pripomínať 1150. výročie uznania slovanskej liturgie.

Most SNP

Autorka emisie poštovej známky s Mostom SNP Ľubica Segečová koncipovala dizajn známky na základe súťažného návrhu na most od trojice architektov Jozefa Lacka, Ladislava Kušníra a Ivana Slameňa z roku 1967. Známka zobrazuje dominantnú časť pylónu mosta, na vrchole ktorého sa v súčasnosti nachádza reštaurácia UFO, z pohľadu vodiča auta.

Súčasne s poštovou známkou v hodnote 1,10 eura Slovenská pošta vydáva tzv. obálku prvého dňa FDC s dátumom 4. 5. 2018 a domicilom mesta Bratislava a takzvaný nálepný list s identickou pečiatkou. Jeho motívom je fotografia časti mostnej konštrukcie vytvorená z ľavého brehu Dunaja.

Hlaholika

Druhú poštovú známku pošta vydala v spolupráci s Vatikánom. Jej motívom je rukopisná strana jedného z najstarších hlaholských rukopisov z konca 10. storočia s prepisom začiatku Evanjelia podľa Marka. Jej hárček je doplnený o motívy súvisiace s kostolom Santa Maria Maggiore v Ríme, v ktorom v roku 868 pápež Hadrián II. posvätil staroslovienske preklady bohoslužobných kníh prinesených do Ríma svätým Konštantínom a Metodom, čo sa považuje za akt ich uznania ako liturgického jazyka.

Známka má nominálnu hodnotu 2,8 eura a autorom jej návrhu je profesor Dušan Kállay. Tlačové podklady vo forme oceľorytiny zhotovil František Horniak. Slávnostná inaugurácia tejto poštovej známky sa uskutoční 4. júla v Nitre počas otvorenia 2. slovensko-českej filatelistickej výstavy NITRAFILA 2018.

Obe známky vyrobila Tiskárna Hradištko v spolupráci s Poštovní tiskárnou cenin Praha.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM