Kultúra

Slovenská národná galéria chce sprístupniť zbierky umenia verejnosti v digitálnej podobe

SNG spolupracuje s nórskym múzeom na projekte umenia pre verejnosť. Východiskom projektu sú online katalógy vyvinuté národnými inštitúciami Samling a Web umenia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská národná galéria chce sprístupniť zbierky umenia verejnosti v digitálnej podobe
Zdroj: Dnes24.sk

Začínajúci projekt „Umenie, zbierky a dáta bez hraníc“ pracuje na spoločných cieľoch dvoch národných kultúrnych inštitúcií: Slovenskej národnej galérie (SNG) a nórskeho Národného múzea umenia, architektúry a dizajnu Nasjonalmuseet. Potrvá do konca roka a jeho zámerom je sprístupniť zbierky umenia aj verejnosti v digitálnej podobe.

Podľa PR manažérky projektu Ladislavy Gnackovej jeho východiskom sú online katalógy vyvinuté oboma národnými inštitúciami – nórsky Samling a slovenský Web umenia.

SNG a Nasjonalmuseet si budú vymieňať technológie a odborné zručnosti v tejto oblasti prostredníctvom intenzívnej spolupráce, série workshopov a záverečnej októbrovej konferencie aj s podujatím Hackathon.

Web umenia a Samling

„Web umenia, kde aktuálne publikujú svoje zbierky len niektoré galérie, je postavený na systéme pre správu zbierok CEDVU spravovanom SNG. Využívajú ho všetky štátom registrované galérie. Nasjonalmuseet pracuje na podobnom projekte Samling – prototype pre publikovanie zbierok online, ktorý plánuje poskytovať aj ďalším nórskym múzeám a galériám,“ hovorí Ladislava Gnacková.

„Tento prístup odráža skutočnosť, že menším múzeám a galériám v oboch krajinách chýbajú vnútorné kapacity a prostriedky na zverejnenie ich zbierok online a spoliehajú sa na zdieľané platformy, ako je Web umenia a Samling. Oba projekty sú vyvíjané interne, využívajú open source komponenty a ak je to možné, sprístupňujú digitálne snímky pod otvorenou licenciou,“ zdôvodňuje Gnacková.

SNG už niekoľko rokov pracuje na projekte digitalizácie a veľká časť zbierok je zdigitalizovaná vo vysokej kvalite. Potreba aktualizovať existujúci a technologicky zastaraný online katalóg vzišla aj z nových možností digitálneho obsahu, keďže jeho vysoká kvalita ponúka viac ako len jednoduché vyhľadávanie a prezeranie náhľadov.

Nasjonalmuseet plánuje výstavbu novej budovy


Lab.SNG bol zriadený ako platforma pre výskum a vývoj digitálnych technológií v múzejnej oblasti aj pre digitálnu transformáciu inštitúcie, ktorá súvisí s prebiehajúcou rekonštrukciou areálu SNG. Nasjonalmuseet plánuje výstavbu novej budovy aj digitálneho laboratória, ktoré je v počiatočnej fáze a skúsenosti SNG s týmto formátom budú užitočné aj pre nórsku stranu.

Spoločné východiská oboch inštitúcií ponúkajú možnosť výmeny vedomostí a zručností, zdieľanie technológií a prípravu podobnej digitálnej stratégie. Medzinárodné partnerstvo je vhodné pre implementáciu digitálnych technológií do štruktúry inštitúcií a pomáha menším múzeám v napredovaní.

Odborníci môžu ponúknuť pohľad zvonku a skúsenosti s tým, ako implementovať digitálne technológie do každodenného chodu organizácií. To pomôže celkovému cieľu otvorenia zbierok pre verejnosť, pretože digitálne technológie a internet sú spolu s fyzickou návštevou galérie jedným z hlavných prístupových bodov k zbierkam.

Prístup k službe online katalógu

Výsledkom projektu bude rozšírenie partnerskej základne – zvýšenie počtu zúčastnených múzeí umenia. Vylepšené webstránky a prístup k službe online katalógu budú pre ďalšie inštitúcie motivujúce, aby sa zapojili svojimi zbierkami.

Partner projektu Nasjonalmuseet vlastní, ochraňuje, vystavuje a zvyšuje verejné povedomie o najrozsiahlejšej nórskej zbierke umenia, architektúry a dizajnu.

Ponúka expozície diel z vlastných zbierok a dočasné výstavy zo zapožičaných diel. Výstavné miesta múzea v Osle sú Národná galéria, Múzeum súčasného umenia, Národné múzeum architektúry a Múzeum úžitkového umenia a dizajnu. Program múzea zahŕňa aj výstavy v Nórsku a zahraničí.

Projekt vo výške 92 412 eur je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu SR.

Čítajte aj: Pracovný týždeň ponúka divadelné bonbóniky, akcie pre deti aj klasiku v netradičnom prevedení

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM