Tomáš Stupavský Futbal

Slovan zvládol derby a v dohrávke 6. kola zdolal Trnavu 2:0

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v utorňajšej dohrávke 6. kola Fortuna ligy 2015/2016 nad úhlavným rivalom Spartakom Trnava 2:0 (1:0). Úspešnú premiéru na lavičke "belasých" absolvoval cyperský tréner Nikki Papavasiliou, ktorého gólovo potešili Marko Milinkovič a Adam Zreľák.

Ilustračný obrázok k článku Slovan zvládol derby a v dohrávke 6. kola zdolal Trnavu 2:0
Zdroj: TASR

Derby sa pre bojkot oboch fanúšikovských táborov odohrávalo v komornej atmosfére. Na bratislavské Pasienky si našlo cestu len 1837 platiacich divákov a tí sa už v 12. minúte dočkali prvého gólu. Po faule na unikajúceho Priskina zatiahol záchrannú brzdu trnavský brankár Kamenár, ktorý sa maďarskému útočníkovi hodil pod nohy a „belasých“ z neodškriepiteľnej jedenástky poslal do vedenia Milinkovič tvrdou strelou pod brvno – 1:0.

Domáci, za ktorých nastúpil prvýkrát v tejto sezóne pravý obranca Čikoš, sa rýchlymi akciami snažili zvýrazniť náskok, ale chýbala im presnejšia finálna prihrávka. V 34. minúte sa po bleskovom protiútoku ocitol v ideálnej šanci Zreľák, ale Kamenár ho reflexívnym zákrokom pripravil o gólovú radosť.

Spartak sa v priebehu prvého polčasu zväčša bránil, jeho hráči sa technické i fyzické nedostatky snažili kompenzovať tvrdosťou, výsledkom ktorej boli až štyri žlté karty. Až v závere úvodného dejstva sa „bílí andeli“ osmelili. Po nenápadnej akcii mohol vyrovnať Majtán, jeho hlavička sa však odrazila od pravej žrde do ihriska. V 41. minúte Baez priťukol loptu hlavou Mikovičovi, ale hosťujúceho útočníka dobre vytlačil do ostrého uhla brankár Mucha a dovolil mu rozvlniť len bočnú sieť. O chvíľu sa neujala ani následná ďalekonosná strela Janečku.

V 49. minúte predviedli domáci po osi Podaný – Milinkovič – Priskin modernú akciu, pred posledne menovaným v poslednej chvíli odkopol loptu Bortel a zabránil takmer istému gólu. V 62. minúte sa do centra Podaného zavesil Saláta, ale mieril vysoko nad bránu. Hostia po zmene strán chceli niečo urobiť s nepriaznivým výsledkom a dobrú príležitosť na to mali v 68. minúte.

Po prečíslení dostal loptu ako na podnose do gólovej šance Vojtuš, ale Muchu ohrozil nemastnou-neslanou strelou, s ktorou si brankár Slovana poradil. V 75. minúte hostia prepadli pri plnení si obranných činností, Priskin vysunul Zreľáka a ten zoči-voči Kamenárovi nezaváhal – 2:0, čím de facto rozhodol o víťazstve Slovana.

Spartak si ani v závere nedokázal vytvoriť súvislejší tlak a z hlavného mesta odišiel so zaslúženou prehrou. Tá mohla byť aj vyššia, Salátova hlavička po rohu však preletela nad brvnom trnavskej brány.

Nikodimos Papavasiliou, tréner Slovana Bratislava: „Som tu len tri-štyri dni a to je naozaj veľmi krátky čas na to, aby sme spolu s kolegami vniesli tímu našu predstavu, ako by mala naša hra vyzerať. Hráči ukázali veľký entuziazmus a držali sa taktických pokynov, za čo ich chcem pochváliť. Mužstvo má svoju kvalitu, ale je pred nami veľa práce. Po sobotňajšom zápase so Skalicou nás čaká 12-dňová prestávka, ktorá nám padne veľmi vhod. Robo Vittek je veľmi dôležitý hráč pre Slovan, mal však zdravotné problémy, necítil sa stopercentne pripravený a preto dnes nehral. Je škoda, že na derby neprišlo viac ľudí, ale my im chceme ukázať, že toto mužstvo vie hrať pekný futbal.“

Juraj Jarábek, tréner Spartaka Trnava: „Gratulujem domácemu trénerovi k víťaznému vstupu do ligy. Dostali sme veľmi skoro gól, samozrejme, keď my gól nedáme, nemôžeme pomýšľať na víťazstvo. V druhom polčase sme mali šancu Majtána a nejaké závary, ale z brejku sme inkasovali a Slovan zatvoril zápas. Ten mal dobré tempo, ale chýbala mu väčšia divácka kulisa, ja osobne si takúto slabú atmosféru derby nepamätám. Tešíme sa v nedeľu na náš prvý domáci zápas na novom štadióne.“

V ďalšom kole Slovan zostáva na Pasienkoch, keď v sobotu privíta nováčika zo Skalice. Trnava na druhý deň odohrá prvý ligový zápas na novom štadióne, jej súperom bude MŠK Žilina.

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Góly: 12. Milinkovič (z 11 m), 75. Zreľák. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Kubík, Sekulič – Kamenár, Majtán, Baez, Mikovič, Casado, 1837 divákov.

Zostavy a striedania: Slovan: Mucha – Čikoš, Saláta, Gorosito, Podaný – Sekulič – Milinkovič (59. Oršula), Gonzalez (52. Štefánik), Kubík – Zreľák – Priskin (90.+1 Hudák)

Spartak: Kamenár – Janečka, Bortel, Godál, Čonka – Greššák (16. Vojtuš), Baez (72. Halilovič) – Schranz (79. Harba), Casado, Mikovič – Majtán

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM