Správy

Slovákov v rakúskej prihraničnej obci Edelstal opäť pribudlo

Najnovšia štatistika obyvateľov rakúskej prihraničnej obce Edelstal z 12.decembra 2015 potvrdila, že Slovákov tu opäť pribudlo. Ako sa uvádza v koncoročnom spravodaji obce „Jahrgang 2015-Jahresrückblick“ (Spätný pohľad na rok), do Edelstalu sa na trvalý pobyt prisťahovalo ďalších 16 Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov v rakúskej prihraničnej obci Edelstal opäť pribudlo
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti žije v obci spolu 897 obyvateľov, z toho 714 je rakúskych štátnych občanov, 183 sú cudzí štátni príslušníci, 64 z nich nemá v obci trvalý pobyt. Obyvateľov, ktorí sú na prechodnom pobyte, štatistika nerozlišuje podľa národnej príslušnosti.

Trvalý pobyt v Edelstali má spolu 700 obyvateľov, z toho je 349 mužov a 351 žien. Zo Slovákov, ktorí tvoria najpočetnejšiu národnostnú menšinu, má v Edelstali trvalý pobyt 136. Ďalej sú tu 3 nemeckí občania, 2 občania Veľkej Británie a jedným obyvateľom je v Edelstali zastúpená Kuba, Bulharsko, Maďarsko, Česká republika, Taliansko a Nikaragua.

Posledná štatistika, ktorú v novembri 2015 poskytol starosta Edelstalu Gerald Handig, uvádzala, že v obci žije 695 obyvateľov s trvalým pobytom, z toho 120 z nich sú Slováci.

Prečítajte si tiež: V prihraničnej obci Edelstal s pätinou Slovákov už neplánujú ďalšiu výstavbu bytov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM