Rôzne Správy

Slováci OČARENÍ prezidentkou a palácom: Všetko je nádherné a vyzdobené. Také doma nemáme!

Prvých návštevníkov piatkového Dňa otvorených dverí (DOD) v Prezidentskom paláci v Bratislave osobne privítala hlava štátu Zuzana Čaputová.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Ide o prvé DOD počas jej mandátu. Ľudia na prvý vstup čakali od rána, posledný je naplánovaný o 16.00 h.

Zákutie prezidentské paláca

„Je to veľmi milá príležitosť byť priamo v kontakte s ľuďmi a ukázať im túto krásnu historickú pamiatku,“ uviedla Čaputová na margo jej sídla. Prvým hosťom ukázala historické a reprezentačné priestory paláca, ale aj miesta, kde sa vykonávajú ústavné akty.

Návštevníci mali možnosť vidieť expozíciu z rôznych darov od občanov Slovenska a zahraničných hostí, vyskúšať si rečnícky pult vo Veľkej sále či zažiť vystúpenie vojenskej hudby a čestnej stráže.

Prezidentka hosťom ukázala, kde rokuje s väčšinou delegácií alebo kde sa stretáva s premiérom a ministrami.

„Štandardné miesto, kde sedáva prezident, je v strede tohto stola na jednej strane a oproti sedáva hlavný hosť,“ vysvetlila Čaputová v Zelenom salóne a priblížila priebeh prijímania napríklad prezidenta inej krajiny.

Otázky a fotky s prezidentkou

Prehliadka je podľa nej dobre informačne pripravená a hostia sa dozvedia rôzne zaujímavosti. Prví z nich sa mali možnosť počas návštevy paláca spýtať prezidentky svoje otázky či sa s ňou odfotiť.

Podľa Čaputovej sú pre hostí atraktívne rôzne miesta v paláci. „Predpokladám, že čestná stráž a polícia bude mať tiež úspech, ako aj v predchádzajúcich rokoch,“ doplnila.

Ľubomír z Liptova čakal na vstup približne hodinu pred začiatkom, aby sa dostal dnu. Najviac sa mu páčila ľudskosť a prístup hlavy štátu a jej ochota všetko ukázať a odpovedať na otázky.

„Pani prezidentka je veľmi príjemná a skutočne to bol úplne iný zážitok, ako keď si to človek pozerá iba z médií,“ skonštatoval. Jedna z prvých návštevníčok bola aj 84-ročná Mária z Bratislavy. „Všetko je nádherné, vyčistené a vyzdobené. Také doma nemáme,“ uviedla.

Prečítajte si aj:

Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci
11
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM