Samospráva

Pohodlie a bezpečnosť pre chodcov: Petržalka rieši Štúdiu pešieho pohybu v lokalite Dvory

Strategický dokument má zabezpečiť logický presun a mobilitu peších obyvateľov a slúžiť pre budúce rekonštrukcie chodníkov a niektorých komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Pohodlie a bezpečnosť pre chodcov: Petržalka rieši Štúdiu pešieho pohybu v lokalite Dvory
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Petržalka má druhú Štúdiu pešieho pohybu, tentoraz pre lokalitu Dvory. Koncepčný materiál má slúžiť mestskej časti ako podklad pre projektovú prípravu revitalizácie verejných priestorov a peších trás, zároveň však aj ako podklad pre mesto na prípravu generelu pešieho pohybu. Štúdiu schválili v utorok (26. 3.) petržalskí miestni poslanci.

Pohodlie pre chodcov

„Už prvú spracovanú štúdiu, pre Háje, sme zaslali na hlavné mesto ako podkladový materiál, ako aj všetkým organizáciám, ktoré by mohli z tejto štúdie ťažiť, pre ktoré by mohla byť potrebná. Tak isto to urobíme aj s druhou štúdiu pre Dvory,“ uviedla Zuzana Kordošová, vedúca oddelenia územného rozvoja a dopravy petržalského miestneho úradu.

Hlavným cieľom je určiť priority samosprávy pri rozvoji pešej dopravy v rámci dopravného systému mesta, definovať základné požiadavky na infraštruktúru pre chodcov, ale tiež podmienky a vhodné opatrenie k zvýšeniu ich pohodlia a bezpečnosti. Strategický dokument má zabezpečiť logický presun a mobilitu peších obyvateľov a slúžiť pre budúce rekonštrukcie chodníkov a niektorých komunikácií, aby sa opravovali v logických celkoch a s nadväznosťami.

Na rade sú Lúky

Mestská časť považuje dokument za záväzný. „V zmysle zákona akákoľvek štúdia, urbanistická či iná, nie je záväzný dokument. Záväzné sú len územné plány. Ale aby štúdia neskončila v šuplíku, považovali sme za potrebné, aby sa s ňou poslanci oboznámili a prijali k nej uznesenie. Považujeme to za záväzné,“ podotkla Kordošová.

Samospráva má v pláne taktiež spracovanie tretej štúdie pre lokalitu Lúky. V rozpočte na to financie má. „Pripravujeme sa, že by sme mohli pristúpiť k obstaraniu posledného dokumentu. Uvidíme, ako nám to schvália poslanci, ale bola by škoda nepokračovať. Máme len pozitívne ohlasy,“ poznamenala Kordošová.

Cieľom Štúdií pešieho pohybu je demonštrovať bezpečné a bezkolízne priechody pre peších, ale aj vniesť istú dávku logiky a nastaviť pravidlá pri budovaní či starostlivosti o chodníky. Dokument, respektíve niektoré jeho ustanovenia, by mali slúžiť ako podmienka pre budúcich investorov. Prvá Štúdia pešieho pohybu pre lokalitu Háje platí od konca roka 2017.

Petržalské korzo
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM