Rôzne Správy

Skvelá pomoc pre seniorov v Bratislave: TÁTO vecička im môže zachrániť ŽIVOT

Bratislavský samosprávny kraj eviduje množstvo žiadostí o túto sociálnu službu.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá pomoc pre seniorov v Bratislave: TÁTO vecička im môže zachrániť ŽIVOT
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

V septembri 2022 spustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) projekt, ktorý pomáha monitorovať zdravotný stav, ale môže zachrániť aj život. Ide o signalizačný náramok, ktorý sleduje stav osoby v domácom prostredí. Napojený je na dispečing a v prípade potreby zabezpečí okamžitú pomoc 24/7. Informoval o tom BSK.

Môže zachrániť život

Zatiaľ ho môžu v rámci pilotného projektu využiť seniori v piatich mestských častiach Bratislavy. Ide o Staré Mesto, Ružinov, Dúbravka, Petržalka a Záhorská Bystrica.

„Žijeme rýchlu a náročnú dobu, a nie vždy je možné byť nablízku rodičom, či starým rodičom. Preto je služba vhodná najmä pre ľudí, ktorí sa napriek svojmu nepriaznivému zdravotnému stavu ešte vedia o seba postarať, ale potrebujú nad sebou istý stupeň kontroly. Ich blízki potrebujú mať istotu, že sú počas dňa, ale i počas noci v poriadku. Pomáha napríklad ľuďom, aby z dôvodu svojho nepriaznivého zdravotného stavu nemuseli využívať služby v zariadení sociálnych služieb, ale ešte ostali doma,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Monitorovacia služba spočíva v tom, že klient dostane signalizačný náramok, ktorý sa podobá hodinkám.

Náramok obsahuje množstvo senzorov a jedno tlačidlo, ktoré sa po stlačení automaticky spojí s dispečingom. Vyškolení pracovníci okamžite riešia momentálnu situáciu s týmto človekom priamym hovorom cez hodinky. Tie monitorujú zdravotný stav ako činnosť srdca, meranie tlaku, teploty tela, pohyb, okysličenie krvi.

Náramok obsahuje aj senzor, vďaka ktorému pri páde a následnej strate vedomia príde hlásenie s polohou osoby do dispečingu, kde pracovníci okamžite riešia danú situáciu.

Rýchla pomoc

„Poskytovateľ sociálnej služby na miesto okamžite vyšle záchranné zložky, komunikuje s rýchlou zdravotnou pomocou, v prípade potreby s hasičmi. Hodinky fungujú v rámci celej republiky, či je osoba doma alebo vonku. Hovory s dispečingom sú pre osoby bezplatné,“ doplnil BSK.

Župa na prevádzku tejto sociálnej služby poskytuje finančný príspevok, a to na 100 miest. Klient, ktorému sa služba poskytuje, platí úhradu 3 eurá mesačne. BSK dopláca na prevádzku tejto služby 40 eur na jednu osobu mesačne. „Počet žiadateľov o túto sociálnu službu postupne narastal. Aktuálne je počet 100 zazmluvnených miest už obsadený. BSK aktuálne eviduje ďalších 60 žiadostí o túto sociálnu službu, ktoré budú po uvoľnení zazmluvneného miesta postupne vybavované,“ dodáva kraj.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM