Tlačové správy

Skrášlite si domov bylinkami

Bylinky si môžete s troškou starostlivosti vypestovať takmer kdekoľvek. Na balkóne, parapete, ale aj priamo v kuchyni. Tých najlepších pomocníkov na malú záhradku pre vás vybralo FAVI.sk.

Ilustračný obrázok k článku Skrášlite si domov bylinkami
Zdroj: Favi.sk

Malý záhon pre radosť

Snívate o vlastnej bylinkovej záhradke, ale nemáte balkón ani záhradku? Nezúfajte, záhradníčiť môžete aj na malom okennom parapete. Napríklad bazalka je pre domáce pestovanie ako stvorená a v byte sa jej dokonca bude dariť lepšie ako vonku. Má totiž rada teplo, a naopak zle znáša vietor a výkyvy teplôt. Ak varíte často a radi, namiešajte si do jedného väčšieho kvetináča viacero druhov byliniek. Dôležité je, aby to boli také rastlinky, ktoré majú rovnaké, alebo aspoň podobné podmienky na pestovanie. Ak máte napríklad okno situované na juh, porastie vám vedľa seba pekne rozmarín, šalvia, tymian alebo napríklad levanduľa. Všetky tieto bylinky majú totiž rady slnko a menej častú zálievku.

Zdroj: Favi.sk

Dizajnový kúsok do kuchyne

Nie všetky bylinky ale môžu byť pohromade. Niektoré vyžadujú častejšiu zálievku alebo preferujú suchší substrát a iné dokonca tie ostatné utláčajú. Trebárs taká mäta je natoľko dominantnou rastlinou, že všetkým ostatným bylinkám v kvetináči berie všetky živiny. Najlepšie je preto také rastliny pestovať zvlášť. Praktické a krásne na pohľad sú napríklad originálne sady kvetináčov, ktoré pekne ozdobia každú kuchynskú linku aj prázdny parapet.

Zdroj: Favi.sk

Vypestujte si bylinky zo semienok

Chcete pozorovať, ako vaša záhradka rastie už od samotného počiatku? V malom skleníku, ktorý sa vám hravo zmestí aj na parapet, si vlastné sadenice vypestujete raz dva. Doporučený výsev u väčšiny byliniek je v rozmedzí od jari do leta, začať tak môžete prakticky kedykoľvek. Aby ste semienkam pomohli rýchlejšie naklíčiť, namočte ich cez noc do vody. Tie, ktoré zostanú plávať na hladine vyberte, sú pravdepodobne poškodená a bylinka z nich nebude. Zvyšok nechajte uschnúť na utierke a vysejte.

Zdroj: Favi.sk

Praktické kvetináče vám nesmú chýbať

Záhradkárčenie je radosť, ale ak máte rastlín nespočetne, môže to byť aj pekná drina. Nenahraditeľným pomocníkom a úľavou od neustáleho kontrolovania vlhkosti substrátu sú tak pre každého vášnivého pestovateľa samozavlažovacie kvetináče. Ušetrí vám čas, a aj tým najsmädnejším bylinkám, ako je mäta alebo pažítka, bohato postačí doplniť vodu maximálne dvakrát týždenne.

Zdroj: Favi.sk

Pre milovníkov vidieckeho štýlu

Veľkosť kvetináča by mala byť vždy prispôsobená potrebám rastliny. Nenáročnej levanduli sa darí aj v menších nádobách, zato oregano, ligurček alebo bobkový list potrebujú pre svoje korene dostatok priestoru. Bylinkám to bude náramne pristáť napríklad v drevených debničkách. Vyzerajú skvele ako na balkóne, tak na okennom parapete, a dodajú vašej záhradke rustikálny šmrnc. Ak nemáte miesta nazvyš, siahnite po vertikálnych kvetináčoch. Na malej ploche v nich Vypestujte veľa byliniek.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Favi.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM