KAW Rôzne Správy

Sklad číslo 7. Unikátna pamiatka, ktorá sa zapáčila aj americkým filmárom

Skvost priemyselnej architektúry stojí na nábreží Dunaja viac ako sto rokov. Ktovie, ako by to s významnou pamiatkou dopadlo, ak by sa nestavala Eurovea.

Ilustračný obrázok k článku Sklad číslo 7. Unikátna pamiatka, ktorá sa zapáčila aj americkým filmárom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ktovie, ako by to s významnou architektonickou pamiatkou dopadlo, ak by sa nestavala Eurovea. Ako jedna z mála priemyselných pamätihodností v našom meste sa ju podarilo zachrániť. V súčasnosti zdobí Pribinovu ulicu a slúži ako priestor na rôzne firemné konferencie, večierky a výstavy.

V roku 2001 sklad vytváral kulisu pri natáčaní amerického filmu Uprising o povstaní v židovskom gete vo Varšave.

Prístavný sklad číslo 7 zrekonštruovala spoločnosť Ballymore, ktorá stavala aj vedľajšie obchodné centrum s bytmi. V marci 2008 ho sprístupnili verejnosti.

Bratislavský unikát

Bratislavské prístavisko bolo významným bodom na Dunaji už na konci 19. storočia. S rozvíjajúcou sa plavbou po roku 1918 na brehu rieky v oblasti, kde dnes stojí Eurovea, vyrástlo viacero skladov. Spočiatku boli drevené, neskôr ich nahradili prízemné murované stavby.

Architektonicky zaujímavý sklad číslo 7 bol súčasťou Zimného prístavu. Medzi ostatnými skladmi vynikal veľkosťou i monumentálnym stvárnením. Má železobetónovú konštrukciu, čo bolo v časoch jeho vzniku, v roku 1922, v našich končinách výnimočné.

Za povšimnutie stoja aj stĺpy skladu, ktoré nesú mimoriadne veľkú záťaž. Zároveň však vytvárajú katedrálovo palácový vzhľad. Stavbu projektovala a realizovala firma Karla Skorkovského, ktorá vznikla v roku 1911 v Prahe. Bratislavskú pobočku však založili až o dvadsaťjeden rokov neskôr.

Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Veľtrhy v Zimnom prístave

Kedysi to bol jeden z najväčších prístavov v strednej Európe. Konali sa v ňom aj Medzinárodné dunajské veľtrhy, na ktorých okrem výrobkov predstavovali najmodernejšie inovácie. Pri rieke stojí od roku 1897. Prístav je dnes jedným z posledných zvyškov najstaršej priemyselnej zóny v Bratislave.

Objekty Zimného prístavu patria medzi unikáty. Jedným z nich je aj lodná dielňa z roku 1943. Tvorí ju veľkolepá prízemná hala obdĺžnikového tvaru z tehlového muriva a nosnou rámovou železobetónovou konštrukciou.

Spolu so skladom číslo 7 sú národnými kultúrnymi pamiatkami aj ďalšie stavby Zimného prístavu – Dielňa lodná, Výťah lodný, Starý dom lodníkov a Prečerpávacia stanica.

Prečerpávacia stanica v Zimnom prístave
6
Galéria
Zdroj: Jakub Ďurinda
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM