Aktualizované Rôzne

FOTO + VIDEO: Silný vietor v Bratislave obmedzuje dopravu, láme stromy a odtrhol aj strechy z domov

Podľa informácií z Operačného strediska HaZZ došlo k pádu striech aj na Budovateľskej a Karadžičovej ulici.

Zdroj: Dnes24.sk

Silný vietor v hlavnom meste v pondelok zatiaľ spôsobil pád desiatich stromov. Potvrdila to pracovníčka Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Odtrhnutá strecha

„Na Podunajskej ulici je odtrhnutá strecha,“ doplnila. Podľa informácií z Operačného strediska HaZZ došlo k pádu striech aj na Budovateľskej a Karadžičovej ulici.

Hasičské jednotky doteraz zasahovali v Bratislavskom kraji až v 34 prípadoch, z toho až 32-krát zasahovali priamo v Bratislave.

Vietor zasiahol aj dopravu

Silný vietor v Bratislave komplikuje situáciu aj v MHD. Pre popadané stromy sú niektoré úseky neprejazdné alebo je cez ne obmedzený prejazd.

Jedna z najvážnejších situácií sa stala na linke 29, kde konár stromu prerazil čelné sklo autobusu. Zaobišlo sa to bez zranení. Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti upozorňuje na neprejazdnosť Devínskej cesty pre spadnutý strom. Linku 29 budeme dopravca zrejme presmerovávať cez Dúbravku.

Spadnutý strom blokoval aj vjazd do petržalského Ovsišťa. Linka 98 preto Ovsište neobsluhovala. Strom však už odstránili a linka 98 premáva po svojej pôvodnej trase.

Silný vietor spôsobil komplikácie aj na Račianskej, kde bola na istý čas pozastavená doprava električiek. Jednej z električiek sa totiž do zberača zamotala igelitová taška. Pre spadnutý kábel nepremávali autobusy 31 a 94 cez Blumentál a na Štefánikovej spadol strom na trolejové vedenie. V týchto úsekoch už však bola MHD obnovená.

Nechoďte do lesa ani na cintorín!

Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú pre aktuálne silný vietor návštevu lesoparku. Platí totiž zvýšené riziko. Upozorňujú na to na sociálnej sieti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu prvého a druhého stupňa pred silný vetrom.

Druhý stupeň výstrahy platí pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský a druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách pre Prešovský a Žilinský kraj. Meteorológovia v týchto krajoch očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Na horách sa očakáva rýchlosť vetra v nárazoch krátkodobo 136 až 160 kilometrov za hodinu.

Bratislavské cintoríny i urnový háj v bratislavskom krematóriu sú z dôvodu nebezpečného silného vetra do odvolania uzavreté. TASR o tom informoval Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum, ktoré má v správe bratislavské mestské cintoríny.

Popadané stromy

Mesto Bratislava eviduje viacero popadaných stromov a v teréne má 14 piliarov, ktorí odstraňujú následky nárazového vetra. Pre TASR to uviedol hovorca samosprávy Peter Bubla. Bratislavčania môžu podnety či škody nahlasovať magistrátu aj prostredníctvom infolinky.

Magistrát eviduje popadané stromy na Štefánikovej ulici, Devínskej ceste, pri Ovsišti, pri Nábreží armádneho generála L. Svobodu, na Gagarinovej, na Ríbezlovej ulici a na Popradskej ulici.

Verejnosť môže svoje podnety a škody nahlasovať priamo na infolinku telefonicky na číslo +421 259 356 111, alebo mailom na infolinka@bratislava.sk.

Vyčíňanie vetra v Bratislave
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM