Maros Palesch Iné športy

Silk Way Rally 2011

BRATISLAVA - MOSKVA, 13.06.2011. Súťažiaci zo Strednej Európy už na Dakare pár slušných výsledkov dosiahli, Silk Way Rally pre nich však nebola žiadaným cieľom - až doteraz. Tento rok sa na štart súťaže Dakar Series postavia skúsení piloti aj nováčik

Juraj Ulrich a Danka Ulrichová, dvojnásobní národní majstri a víťazi Zóny Strednej Európy v triede T2 za rok 2010, sa na Silk Way Rally predstavia ako vôbec prvá slovenská posádka. Ich hlavným cieľom je súťaž úspešne dokončiť na prvý pokus. Nebude to ľahké, do súťaže odštartujú s vozidlom Nissan Navara v triede T2, ide teda o prakticky sériové auto s len minimálnymi, hlavne bezpečnostnými úpravami. „Silk Way Rally bude našou prvou veľkou súťažou, budeme sa ju snažiť absolvovať s rozvahou a dôjsť až do cieľa. Ak však bude šanca na dobrý výsledok, tak oň budeme bojovať,“ uviedla necelý mesiac pred štartom Danka Ulrichová. Jediné slovenské vozidlo v súťaži budú podporovať krajania v asistenčnom voze Hummer H2.

Z Maďarska sa na Silk Way Rally chystá úradujúci maďarský majster Balázs Szalay, ktorý sa diaľkovej rally zúčastnil naposledy v roku 2009. „Od priateľov som počul, že Silk Way je skvelá súťaž, nemôžem sa dočkať až budem na štarte. Keďže sa jej zúčastnia aj špičkové tímy, bude to pre nás príležitosť porovnať sa s nimi a zistiť ako sme na tom pred Dakarom,“ **uviedol Szalay. Do Ruska si s domácim tímom Kamaz mieri zmerať sily aj jeden maďarský kamión. Miklós Kovács sa teší, až svoju Scaniu poženie stepou: **„Začiatok roka nám nevyšiel, na Africa Eco Race sme po jednom skoku zlomili nápravu. Dúfam, že na Silk Way sa nám bude dariť viac a pokúsime sa zabojovať o dobrý výsledok.“

Česká výprava by mala tohto roku početná, na jej čele bude stáť štvornásobný český majster Miroslav Zapletal. Tento rok kúpil BMW X3 CC od tíme X-Raid a na nedávnej Tuniskej rally s ním skončil štvrtý. Zatiaľ sa ešte nerozhodol či sa Silk Way zúčastní práve s týmto novým prírastkom, alebo s overeným Mitsubishi L200 Strakar, s ktorým v roku 2009 dokončil Dakar na fantastickom siedmom mieste. „Na Silk Way Rally som štartoval v roku 2009, museli sme však odstúpiť kvôli poruche motora. Dúfam že teraz dosiahneme dobrý výsledok,“ povedal Zapletal. Ďalšími súťažiacimi z Čiech by mali byť Josef Pelc a Zdeněk Sládek za tím tím Offroadsport CZ, tím Vinland Dakar avizoval účasť troch posádok, vlaňajšie sedemnáste miesto bude chcieť vylepšiť Peter Mikula.

Krzysztof Hołowczyc je držiteľom pohára FIA Baja súťaží za rok 2010, na Dakare skončil dva razy piaty a to ho robí jedným z favoritov na pódiové umiestnenie na Silk Way Rally. „Doteraz som ešte nemal možnosť štartovať v oblasti, ktorou povedie Silk Way Rally. Bude to nepochybne zaujímavá a nová skúsenosť a náročná previerka pred Dakarom. Budem štartovať s BMW X3 CC najvyššej špecifikácie od tímu X-Raid. Spravili sme pár zmien, vďaka ktorým budeme ešte rýchlejší než na poslednom Dakare,“ povedal Hołowczyc.

Silk Way Rally 2011 štartuje 10. júla v Moskve a po siedmych súťažných dňoch a prekonaní približne 4.000 kilometrov končí 16. júla v Soči, v mieste konania Zimných olympijských hier 2014.

Zdroj + foto: Raid Adventure Team, Michal Kostka.

raid adventure
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM