Kultúra

Sezónu v DPOH otvorí tradične cirkus

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave otvorí svoju šiestu divadelnú sezónu opäť akrobatickým predstavením českého súboru Cirk La Putyka. Bude to s inscenáciou Dolls 17. a 18. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Sezónu v DPOH otvorí tradične cirkus
Zdroj: TASR

„Je to neobyčajné predstavenie plné akrobacie a moderného tanca. Tento súbor sa inšpiruje žánrom nový cirkus a necibrí do dokonalosti len cirkusové čísla, ale záleží mu aj na téme, príbehu a jeho poetike. So svojimi originálnymi predstaveniami získal množstvo divadelných ocenení,“ uviedla pre TASR Daniela Martinčeková z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), ktoré MDPOH prevádzkuje.

Najnovšia hra pražského súboru Cirk La Putyka s názvom Dolls (Bábky) poukazuje na závislosť ľudí od predmetov a od uprednostňovania materiálneho pred prirodzenými medziľudskými vzťahmi. Je o súčasnom probléme konzumného sveta.

Osvečené tromfy

September pokračuje inscenáciami MDPOH, ktoré si u divákov získali úspech. Zasmiať sa budú môcť na kultovej komédii Plné vrecká peňazí, sarkasticko-ironickej hre Doktor Macbeth, romantickej komédii Bosé nohy v parku či obľúbenej rozprávke Tri prasiatka. Tretiu operetnú koncertnú sezónu začne Metropolitný orchester Bratislava otváracím koncertom Strýko z Bratislavy. Divadlo pravidelne spolupracuje aj so súborom SĽUK, ktorý odohrá hudobný projekt Ornamenty s etnodžezovou formáciou Pacora Trio.

Podľa riaditeľa BKIS Vladimíra Greža mestské divadlo si za päť sezón našlo svojho diváka aj mladé divácke zázemie. Uvádza nielen premiéry kvalitných titulov slovenských a českých divadiel, ale zaujalo hlavne vlastnými inscenáciami. Vytvára priestor pre projekty mladých umelcov, divadelné festivaly a súčasne je miestom pre výnimočné podujatia na pôde mesta Bratislava.

Otvorené aj pre hendikepovaných

Doteraz MDPOH vytvorilo deväť svojich divadelných inscenácií a v sezóne 2014/2015 plánuje pokračovať v produkcii vlastných hier. Divadlo sa snaží vychádzať v ústrety každému divákovi. Preto vlani prešli exteriér aj interiér bezbariérovými úpravami a predstavenia sú dostupné i telesne hendikepovaným divákom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM