Samospráva

Šesť kandidátov na starostu sa snaží spojiť Marianku

O post starostu Marianky pri Bratislave sa uchádza šesť kandidátov. V súvislosti s doplňujúcimi voľbami do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia v sobotu 9. apríla, o tom informuje obec na svojom webe.

Ilustračný obrázok k článku Šesť kandidátov na starostu sa snaží spojiť Marianku
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obec si bude voliť nového starostu po tom, čo na funkciu rezignoval predchádzajúci starosta Radovan J. Ten bol na jeseň 2015 obvinený z toho, že od stavebníkov požadoval finančné dary pre obec za bezproblémové vybavenie žiadosti v rámci stavebného konania.

Kandidátmi na starostu Marianky sú Vladimír Bončo (nezávislý), Peter Hasoň (SaS), Barbora Hatoková Styková (ÚSVIT), Peter Jelačič (nezávislý), Alžbeta Ondrušová (NOVA) a Edita Radačovská (SNS).

O svojich programoch informujú v obecných novinách Mariatál, ako aj počas diskusií s občanmi.

„Marianka v tejto chvíli vyzerá tak, že tu máme dve skupiny dlhodobo rozvadených komunálnych politikov, nedoriešené problémy starej Marianky a rastúcu novú,“ uviedol po pondelkovej diskusii (4.4.) Vladimír Bončo, ktorý kandiduje s číslom jeden ako nezávislý. „Nemám v obci podnikateľské záujmy a doteraz som nebol zapojený do prebiehajúcich sporov. Chcel by som upokojiť vzťahy a spojiť ľudí z novej a starej Marianky podporou kultúrnych a športových podujatí,“ povedal.

Prečítajte si aj: Ktoré miesta v Bratislave poslúžia európskym úradníkom?

„Toto volebné obdobie je iba dvojročné. Chcem urobiť audit rozbehnutých projektov. Je ich množstvo a týkajú sa praktických vecí obce,“ dodal. „Chcel by som pracovať na férových vzťahoch občanov a obce. Napríklad, ak nevnímame pokuty prioritne ako obecný príjem, ale ako sankčný prostriedok, treba vždy hľadať najprv možnosť vyriešiť problém bez sankcie. A až vtedy, ak nedôjde k náprave, prikročiť k pokute,“ povedal Bončo.

S číslom dva kandiduje za SaS Peter Hasoň, ktorý sa v obci angažuje aj ako podnikateľ. „V Marianke rukolapne vidieť pätnásť rokov mojej činnosti. Žijem tu s rodinou, mám tu manželku a dve deti,“ povedal po utorkovej (5.4.) diskusii. „V rámci kampane sa vnáša myšlienka, že developer musí byť nutne v konflikte záujmov. To by som chcel otočiť,“ dodal.

Pripomenul, že podporil vznik fit parku, aj ihriska pre deti v novej časti Marianky. „Chcel by som urobiť niečo aj pre staršie deti a chcel by som posunúť ďalej aj fit park. Marianka nás spája, mali by sme sa spojiť od najstarších až po prckov,“ povedal.

Manažérka kvality Barbora Hatoková Styková kandiduje s číslom tri za ÚSVIT. “Niektorí z vás si určite všimli podiel mojej práce v komisii pre výstavbu, rozvoj a životné prostredie,“ uvádza v obecnom Mariatáli. Za dva roky by chcela dokončiť rekonštrukciu Bystrickej ulice, vybudovať chodník pri hlavnej ceste do Záhorskej Bystrice, zlepšiť služby obecného úradu či čistotu v Svätom údolí.

Peter Jelačič, ktorý kandiduje ako nezávislý s číslom 4, je dlhodobým kritikom bývalého starostu. „Od roku 2009 som chodil a navštevoval zasadnutia obecného zastupiteľstva. Vadilo mi jednanie a celý stav obce za bývalého vedenia. Chcem zmeniť pohľad a prístup k ľuďom a neurobiť v Marianke len stavebný boom, ale iné správanie sa k ľuďom, ako bolo doteraz,“ povedal.

„Nechcem sľubovať vzdušné zámky. Chcem medzi vedením obce a ľuďmi vytvoriť iný vzťah a dať ľuďom viac priestoru v rámci iného vyžitia, starým ľuďom dať najavo, že sú v Marianke,“ dodal. Zaujíma sa aj o mladé rodiny a o možnosť založiť v Marianke materské centrum.

Podľa Alžbety Ondrušovej (NOVA), ktorá kandiduje s číslom päť, sa obec doteraz prioritne zaoberala investičnou výstavbou. „Myslím si však, že nemenej dôležité je aj riešenie iných otázok,“ upozornila. Ide jej o riešenie problémov starších ľudí, ale aj školy a škôlky. Upozorňuje, že je potrebné riešiť problémy občanov, „ktorí majú chybným rozhodnutím alebo zavádzaním zo strany developerov sťažené podmienky bývania a možnosť skolaudovať svoje rodinné domy, na ktoré im bolo vydané stavebné povolenie“.

Za Slovenskú národnú stranu kandiduje s číslom 6 Edita Radačovská, ktorá už v minulosti pôsobila v obecnom zastupiteľstve. “Som rodáčka z Marianky, pôsobím v rôznych spolkoch, dnes už najviac v Červenom kríži ako sestra prvej pomoci,“ uvádza v Mariatáli. Ponúka praktické riešenia problémov v konkrétnych lokalitách od problematiky Územného plánu, športového areálu, zberného dvora, Južnej cesty až po Marianské údolie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM